Hoi, ik ben Fiona en ik heb wat voor je! Toegankelijke filmpjes met betrouwbare informatie vanuit de wetenschap, praktijk en de doelgroep over opvoeden en opgroeien. In dit filmpje stel ik mezelf voor en hoor je hoe jij deze filmpjes kunt gebruiken in je werk met ouders!

Waarom deze opvoedfilmpjes?
Opvoedinformatie Nederland biedt al jaren betrouwbare opvoedinformatie aan in tekstvorm. De behoefte aan informatie via beeldmateriaal werd onder ouders en professionals steeds groter. Daarom is  een filmpjesproject opgezet. Hier zijn inmiddels 36 opvoedfilmpjes uitgekomen en er komen alsmaar nieuwe filmpjes bij. Professionals kunnen ze gebruiken om ouders op een gemakkelijke manier te informeren.

Wat kun jij met deze opvoedfilmpjes?
De filmpjes bieden eenduidige, betrouwbare opvoedadviezen, gevalideerd door wetenschap, praktijk en ouders zelf. Je kunt de filmpjes voorafgaand, tijdens of na afloop van een consult aan een ouder laten zien of sturen. Zo blijft er tijdens het consult meer tijd over voor de specifieke vragen van ouders.

Vertoon de filmpjes bijvoorbeeld in de wachtkamer. Door ondertiteling zijn ze goed te volgen. Via YouTube deel je de filmpjes makkelijk via je nieuwsbrief, social media of website. GGD Brabant-Zuidoost is een van de organisaties die de filmpjes op deze manier gebruikt. “We promoten de filmpjes actief via sociale media om deze in te zetten bij onze opvoedtaak. We verwijzen ernaar via onze website. Jgz-professionals gebruiken de filmpjes tijdens contactmomenten, individueel of in een groep. Op deze manier dragen we bij aan betrouwbare informatie voor ouders, die overal en altijd vindbaar en toegankelijk is. De inhoud is gemaakt voor en met de doelgroep. Het sluit aan bij de interesse van de ouder; via korte video’s beschikken zij snel over informatie.”

Benieuwd wat andere professionals ervan vinden? Lees dan de interviews met Sophia Hoogendoorn (teammanager), Annemieke Korver (voormalig voorzitter vakgroep Jeugdverpleegkundigen) en Elise Klarenbeek (stafverpleegkundige).

Hoe komen de opvoedfilmpjes tot stand?
De filmpjes worden ontwikkeld in opdracht van Opvoedinformatie Nederland en medegefinancierd door 12 andere organisaties, waaronder GGD’en. Een professioneel videobureau verzorgt de opnames en montage. Presentatrice Fiona is het gezicht van de filmpjes. Zij wordt door ouders uit het Landelijk Ouderpanel zeer positief beoordeeld. De onderwerpen komen uit de praktijk of van ouders zelf. Aan de filmpjes doen soms deskundigen of ouders mee. In deze blog vertelt projectleider Melissa Bastiaan over hoe het er achter de schermen aan toegaat.

Wat vinden ouders van deze filmpjes?
De filmpjes worden regelmatig getoetst door ouders uit het Landelijk Ouderpanel. Op basis van de feedback zijn al heel wat verbeteringen doorgevoerd. Ook geven de ouders juist aan dat ze de filmpjes waarderen. Hieronder een greep uit de reacties.

  • ‘Genoeg voorbeelden, duidelijke uitleg, concrete samenvatting aan het einde.’
  • ‘Goeie, heldere info.’
  • ‘Mooi, simpel, duidelijk filmpje waarin alles goed uitgelegd wordt.

Ruim 80% van de ouders gaf aan de filmpjes goed te vinden, omdat zij de beelden goed konden volgen of het leuk vonden dat Fiona de camera af en toe zelf vasthoudt.

Maak van Fiona ook jouw ‘collega’!

Heb je zin om de filmpjes te gaan gebruiken? Dat kan! Je vindt alle filmpjes met Fiona op het YouTube-kanaal van Opvoedinformatie Nederland. Stuur deze nieuwsbrief of filmpjes door naar je collega’s en maak van Fiona ook jouw ‘collega’!

Contact

Heb je vragen of ideeën over de filmpjes? Laat het dan weten via contact@opvoedinformatie.nl of 088-11 80 200.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER