Veel zorgprofessionals vragen zich af wat zij kunnen doen voor kinderen en jongeren uit Oekraïne. Psychische hulp is vaak niet direct nodig, doeltreffende signalering is daarentegen van groot belang. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie zet een aantal tips en tools op een rij.

Wat gevluchte kinderen in eerste instantie nodig hebben is opvang en rust. In veel gevallen is psychische hulp niet direct nodig. Dat net gevluchte kinderen angstig of somber zijn is normaal. Pas als dit lange tijd aanhoudt, en de klachten het functioneren van het kind belemmeren, is het nodig om hulp in te schakelen.

Gevluchte kinderen hebben uiteindelijk wel een verhoogde kans op trauma, depressie of angstproblematiek. Het is daarom belangrijk om op signalen te letten die daarop kunnen duiden. Goed blijven observeren dus: watchful waiting, met andere woorden.

Handvatten voor screening en diagnostiek

Praktische tools

Informatie voor Oekraïense ouders en verzorgers

Toch psychische hulp nodig voor een kind of jongere?

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Kosovo-regeling. Dat betekent dat ze geen asielaanvraag hoeven te doen en direct recht hebben op hulp (en onderdak, scholing, leefgeld en een werkvergunning). De betaling van de hulp verloopt via het CAK.

Bron: kenniscentrum-kjp.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER