Armoede is een hardnekkig probleem. Onderzoekers van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (KU Leuven) volgden zeventien gezinnen die vijf jaar geleden kansarm waren. Slechts één gezin geraakte uit de armoede. Maar er is ook goed nieuws: het lokale beleidsniveau kan mee het verschil maken.

Kort na de geboorte registreerden gezinsondersteuners en verpleegkundigen van Kind en Gezin de leefsituatie van de gezinnen. Ze keken naar zes levensdomeinen: werk, inkomen, huisvesting, opleidingsniveau, gezondheid en stimulatieniveau van het kind. Scoort een gezin onvoldoende op minstens drie van deze domeinen, dan is het kansarm.

Kansarmoede-index

De kansarmoede-index van Kind en Gezin is een waardevol instrument. Het is de enige bron van informatie om de levensomstandigheden van gezinnen met jonge kinderen in Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen. Een recent onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek, in opdracht van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, gaat in op de beperkingen van deze kansarmoede-index. Vijf jaar nadat werd vastgesteld dat ze in kansarmoede leefden, werden zeventien gezinnen uit vier Vlaamse steden uitgebreid bevraagd naar hun levensomstandigheden, hun levensverhaal en welke rol de lokale hulp- en dienstverlening daarbij heeft gespeeld.

De hardnekkigheid van armoede wordt snel duidelijk bij het in kaart brengen van de levensloop van de gezinnen na de geboorte van hun kind. Slechts één gezin slaagde erin om aan de armoede te ontsnappen. In dit gezin startten beide ouders in een voltijdse functie. Het gezinsinkomen en hun spaarboekje groeiden. Ze zegden de sociale huurwoning vaarwel en kochten een eigen woning.

De grote meerderheid kon niet ontsnappen aan het leven in kansarmoede: dertien van de zeventien gezinnen hebben na vijf jaar nog steeds een gezinsinkomen onder de armoedegrens, ook al wordt er in alle gezinnen gewerkt. De drie overige gezinnen hebben een inkomen dat op of net boven de armoedegrens ligt. Zij behoren tot een kwetsbare groep in de lage middenklasse.

Toch geen stilstand

Hoewel er weinig verandering was in de levensstandaard van gezinnen wil dat niet zeggen dat de tijd helemaal stilstond. Bij sommige gezinnen was er een opmerkelijke verbetering van de situatie merkbaar. Zo zag bijvoorbeeld een alleenstaande moeder amper verandering op vlak van werk, inkomen of woonsituatie. Wel overwon ze haar drugsverslaving en geeft ze aan vandaag sterker in haar schoenen te staan. Dat verhoogt haar kansen om ook uit de armoede te geraken.

Lees verder op sociaal.net >>

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

  1. Het valt inderdaad niet mee om er uit te ontsnappen. Ik zou als moeder gewoon niet weten of ik het had gerecht zonder initiatieven van stichtingen zoals Kinderen met Minder e.d. en met acties als too good to go waar je magic boxen kunt aanschaffen om voedselverspilling tegen te gaan.

    Goed artikel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER