Als geen ander kan Chiel Egberts vertellen over het abc van de ‘driehoekskunde’. “Steek je energie in de eerste plaats in het scheppen van vertrouwensbasis”, luidt zijn advies. Hiervoor ontwikkelde hij het Alfabet van de Driehoekskunde. “Dit woord is de basis om hulpverlening een kans van slagen te geven. Het alfabet vormt daarbij de wegwijzer voor een succesvol samenwerken in de driehoek kind, ouders en professionals.”

Chiel Egberts: “Ik daag professionals uit om de driehoek een solide basis te geven”

“Ik ben opgeleid als orthopedagoog. Al tijdens het eerste college aan het begin van de jaren ‘70 werd benadrukt hoe belangrijk moeders zijn. Toen ik eind jaren ’70 werd gevraagd om voor een groep ouders een speech over het thema loslaten te houden, ben ik een driehoek gaan tekenen om die beladen term uit te leggen.”

Alfabet

Dit is Chiel sindsdien blijven doen. Met succes. “Inmiddels hebben veel kinderen, ouders en professionals dankbaar gebruik maken van de inzichten die Driehoekskunde heeft opgeleverd. Dit heb ik verder ontwikkeld tot het Alfabet van de Driehoekskunde.” In dit alfabet vormen de letters B, V en P de basis voor het creëren van een vertrouwensbasis. “Samen vormen de drie letters een driehoek die tegen een stootje kan.”

Bonus

De B staat voor Bonus. “Die letter is alleen voor professionals en zegt dat ze moeten beginnen met het goede te doen. Doen wat ze ouders beloven vormt de ondergrens, maar het liefst iets meer en iets eerder.”

Verbinding

De tweede letter is de V van Verbinding. “Gewoonlijk is het maken van verbinding vanzelfsprekend als het om de cliënt zelf gaat. Ik daag professionals uit om dat ook richting ouders te doen en daarmee de driehoek een solide basis te geven. Deze letter geldt natuurlijk ook voor ouders. Ik vraag ze om positief over de professionals die met hun kind werken te denken en te spreken.”

Positie

P, de laatste letter staat voor Positie en vormt een combi met de letter V. “Het is namelijk wel de bedoeling dat ouders en professionals maat weten te houden als het over verbinden gaat. En daar is de letter P voor bedoeld. Ieder dient in de eigen hoek te blijven. Voor ouders betekent dat Niet bemoeien met de inhoud van het hulpaanbod! Voor professionals dat ze zich niet de betere ouder voelen.”

Chiel Egberts is één van de sprekers van het onlinecongres ‘Contact met ouders’, startdatum 29 september 2021. Tijdens dit congres gaan professionals vanuit de praktijk en de theorie in op de valkuilen en de mogelijkheden om ouders te begrijpen en te begeleiden. Lees verder >

Van toelatingsexamen naar mandaat

Zijn alfabet maakt duidelijk waarom wederzijds vertrouwen bepalend is voor het slagen van de hulpverlening. “Professionals zijn per definitie de derde hoek in de driehoek. Soms zijn ze er aan het begin zoals de kraamzorg, maar soms ook helemaal aan het eind zoals in een verpleeghuis. Een gezin met een hulpvraag- of behoefte wordt geacht om die derde, de professional dus, toe te laten. Dat doen ze niet zomaar. Die ander zal minstens moeten slagen voor het toelatingsexamen. Maar eigenlijk gaat het nog iets verder. Wil het lukken in die driehoek, dan is het nodig dat ouders hun kind aan die derde durven toe te vertrouwen. Ik noem het ook wel eens dat ze die ander mandaat geven, volmacht om te doen wat er gedaan moet worden. Dat geeft duidelijkheid en helpt het kind om zich echt te durven verbinden met die derde persoon. En het geeft die derde voldoende speelruimte om als professional zijn of haar werk te kunnen doen.”

‘Wederzijds vertrouwen is bepalend voor het slagen van de hulpverlening’

Goud in handen

Over de meerwaarde van de Driehoekskunde voor de hulplening valt nog veel meer te vertellen. Dit staat te gebeuren tijdens het online congres ‘Contact met ouders.’ “In mijn presentatie ga ik nader in op de hoofdpunten en pas die toe op situaties uit de praktijk. Altijd weer valt op hoe herkenbaar dit verhaal is. En ik zeg er graag bij dat het simpeler is om aan anderen uit te leggen dan het in de praktijk toe te passen. Ouderschap gaat nu eenmaal niet zonder emoties en juist emoties maken het soms niet makkelijk om je kind aan een vreemde toe te vertrouwen. Mijn hartenwens in dit verband is dat mensen dezelfde ervaring opdoen als ik deed op 2 juni 1997. Ik kwam die avond thuis met de woorden ‘Ik geloof dat ik goud in handen heb!’.”

Programma en deelnamemogelijkheden
online congres ‘Contact met ouders’ >>

Chiel Egberts is orthopedagoog en werkt vanaf 1980 in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Aan het eind van de vorige eeuw heeft hij wat later Driehoekskunde zou gaan heten, ontwikkeld. Hij heeft daarover verschillende boeken geschreven. Vanuit zijn bedrijf Drienamiek geeft hij trainingen en opleidingen.

Zie ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER