Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar gestaag toe. Pleegzorg Nederland noemt deze ontwikkeling zorgwekkend.

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen om het afnemende aantal nieuwe pleegouders en noemt een aantal oorzaken. Zoals de huidige onrust en onzekerheid in de samenleving die toenemen door verschillende crises: denk aan de wooncrisis, de energiecrisis en buitenproportionele inflatie. Dit heeft invloed op de aanmeldingen van nieuwe pleegouders omdat die zich in de regel aanmelden vanuit een stabiele persoonlijke situatie.

“De huidige maatschappelijke onrust is van de laatste tijd”, aldus John Goessens namens Pleegzorg Nederland. “Maar het beroep op mensen om zorg zoveel mogelijk zelf op te pakken, is al langer van invloed.  Die participatiesamenleving in combinatie met de noodzaak voor ouders om beiden te werken om voldoende inkomen te verdienen lijkt simpelweg te veel, alsof de mensen met voldoende ruimte, tijd en rust een beetje op beginnen te raken.”

De belangstelling in pleegouderschap is op zich gelijk gebleven. De organisatie signaleert echter dat een steeds kleinere groep uiteindelijk pleegouder wordt nadat er informatie is aangevraagd. Belangstellenden die toch niet voor pleegouderschap kozen geven als belangrijkste reden aan dat ze het ‘op dit moment’ te druk hebben. Ook bleken ze het op basis van de voorlichting pleegouderschap moeilijker te vinden dan gedacht.

Pleegzorg Nederland wil deze neerwaartse trend keren. Onder de titel #groenlicht vraagt de organisatie tijdens de Week van de Pleegzorg (2 tot en met 9 november) extra aandacht voor het belang van meer pleegouders.

Bron: jeugdzorgnederland.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER