Leren en ontwikkelen in de pleegzorg ondersteunen. En wel door pleegouders, ouders, pleegjongeren, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers, gedragswetenschappers, onderzoekers en andere betrokkenen bij elkaar te brengen. In vier leernetwerken dlen zij hun kennis en ervaring.

De vier leernetwerken richten zich respectievelijk op 1) het voorkomen van breakdowns, 2) netwerkpleegzorg, 3) gedeeld opvoederschap en 4) kennis en ontwikkeling van pleegouders. Het betreft een initiatief van NVJ samen met het Nederlands Jeugdinstituut en Jeugdzorg Nederland.

Bekijk de vier leernetwerken >>

Toekomstscenario pleegzorg

De lerende beweging gaat samen met pleegzorgorganisaties de toekomst van pleegzorg verkennen. Daarbij is er aandacht voor ontwikkelingen binnen de pleegzorg, jeugdzorg en in de maatschappij: denk aan personeelstekorten en vergrijzing. Verschillende scenarioschetsen laten zien wat nodig is om pleegzorg in de toekomst goed te organiseren. Maar ook wat nodig is om kinderen die tijdelijk of niet volledig thuis kunnen wonen een fijne plek in een pleeggezin of andere gezinsvorm te bieden; nu en over vijf of tien jaar.

Samen met jongeren

De lerende beweging ontwikkelt ook producten voor en met jongeren die ervaring hebben met pleegzorg. Bijvoorbeeld een podcast- of videoserie over pleegzorg waarin onderwerpen zoals cultuur en zelfstandigheid aan bod komen. Pleegjongeren delen hun ervaringen en geven tips aan andere jongeren. De lerende beweging organiseert ook bijeenkomsten over praten met pleegpubers. In deze (spiegel)bijeenkomsten horen pleegouders van pleegjongeren welke ondersteuning jongeren in de puberteit nodig hebben. En andersom horen jongeren van pleegouders waarom het voor hen soms lastig kan zijn om pleegjongeren te begrijpen. Tot slot wordt met jongeren besproken hoe ingewikkelde informatie en jargon simpeler en begrijpelijker gemaakt kan worden.

Doe en denk mee in de leernetwerken!

Wil je meedenken of meedoen aan een van de leernetwerken of -activiteiten? Meld je dan aan! De bijeenkomsten van de leernetwerken zijn voornamelijk online en duren ongeveer anderhalf uur per keer. Een leernetwerk komt zes of zeven keer per jaar samen. Interesse? Meld je aan via pleegzorg@nji.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bron: denvp.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER