Veel ouders kampen met problemen rondom de verdeling van werk en zorg. Uit een speciale stemwijzer van de Stichting Voor Werkende Ouders blijkt dat 86% langer partnerverlof na de bevalling wil. Daarnaast geeft 87% aan meer ruimte te willen om werktijden te flexibiliseren. ‘Hoog tijd om de verdeling werk-zorg op de formatieagenda te zetten’, aldus Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders.

In aanloop naar de verkiezingen lanceerde Stichting Voor Werkende Ouders samen met Ouders & Onderwijs de speciale stemwijzer voor ouders met opgroeiende kinderen gericht op onderwijs, verdeling werk-zorg en opvoeding. Het stoorde de stichting dat kinderen en ouders en de uitdagingen waar zij voor staan nauwelijks onderwerp van gesprek waren tijdens de verkiezingen. “Terwijl zij juist in de spagaat zitten tussen de zorg voor hun kinderen, hun carrière en de zorg voor hun ouders”, laat Marjet Winsemius weten. “Onderwerpen als kinderopvang, de grootte van de schoolklassen en de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs houdt ouders bezig. Dat laat de stemwijzer duidelijk zien.”

Cijfers spreken
Ruim 39.000 ouders vulden de stemwijzer in. In cijfers komt hier het volgende beeld uit naar voren:
– 86% wil langer partnerverlof na de bevalling;
– 87% wil meer ruimte om werktijden te flexibiliseren;
– 73% wil dat kinderen van 2 tot 4 jaar recht krijgen op 4 dagdelen kinderopvang of peuterspeelzaal;
– 80% wil deelnemen aan alle schoolactiviteiten zonder een financiële bijdrage van ouders;
– 83% vindt dat basisschool en kinderopvang meer moeten samenwerken.

Lees alle resultaten in onze factsheet.

Politiek aan zet
“De cijfers laten volgens Winsemius zien dat het nu aan de politiek is om te luisteren en ouders serieus te nemen. “De druk op ouders is hoog. Het uur is nu om er wat aan te veranderen en dat kan aan de formatietafel door langer partnerverlof na de bevalling op te nemen, meer ruimte om werk en zorg te verdelen en het recht voor alle kinderen om gebruik te maken van kinderopvang en peuterspeelzalen.”

Stemwijsouders.nl werd gelanceerd door staatssecretaris Dekker op 24 maart 2017 in aanloop naar de verkiezingen. Met 17 stellingen kregen ouders inzicht in hoe de politieke partijen dachten over thema’s als onderwijs, opvang en opvoeden.

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER