De ‘Richtlijn Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp’ gaat in op het proces van beoordelen en beslissen over hulp bij vragen en problemen in de opvoeding en ontwikkeling van jeugdigen. Er is een tool ontwikkeld om psychologen wegwijs te maken in de toepassing van de richtlijn.

De richtlijn is ontwikkeld als hulpmiddel bij problemen van psychische, sociale of pedagogische aard die de ontwikkeling van de jeugdige (van nul tot achttien jaar, eventueel verlengd tot drieëntwintig jaar, belemmeren. De hulp kan zowel vrijwillige hulpverlening als gedwongen interventies omvatten en reikt van de gewone opvoeding en ontwikkeling, met normale opvoedingsvragen, tot ernstige ontwikkelings- en opvoedingsproblemen.

Het samen met een kind en zijn of haar ouders kunnen beslissen over de best passende hulp – gedeelde besluitvorming – vraagt van professionals om  kennis over dat onderwerp paraat te hebben. Daarbij vereist het een bepaald gedrag. Voor de ene professional is dat een kleine aanpassing, voor de andere professional vergt het meer.

Tool
Het louter toerusten van professionals met kennis is niet genoeg om gedeelde besluitvorming in de vingers te krijgen. Daarom is het handig om in je team aan gedeelde besluitvorming aandacht te besteden. Hoe je dat kunt doen, daarvoor  is een tool ontwikkeld door CJG Den Haag en Juzt. Deze tool is bedoeld om collega’s wegwijs te maken in de toepassing van deze richtlijn. In de tool zijn ook hun eigen ervaringen verwerkt.

Richtlijn: Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp

Tool: Met je team aan de slag met de Richtlijn Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER