Met een dreinende kleuter of losgeslagen puber in huis kan het ouderschap als een zware last aanvoelen. Wat kunnen ouders doen wanneer zij het gevoel hebben dat alle leuke dingen des levens hen worden zijn afgenomen sinds er kinderen zijn?

In een blog in de Volkskrant gaat Anna van den Breemer, redacteur van De Gids, op die vraag in. Zij refereert daarbij aan Duits onderzoek onder ruim tweeduizend volwassenen. Hieruit blijkt dat het geluksgevoel van ouders afneemt na het stichten van een gezin. Om precies te zijn: gemiddeld 1,4 punt op een schaal van tien. Bijna een derde heeft nergens last van, terwijl bijna 17 procent zelfs minstens drie gelukspunten inlevert. Dit dalende geluksgevoel heeft volgens deskundigen niet zozeer met de kinderen zelf te maken, maar met allerlei bijverschijnselen, zoals een minder passievol huwelijk en weinig vrije tijd.

Ingewikkelde puzzel

Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau liet zien dat 58 procent van de moeders en de helft van de vaders het ouderschap zwaarder vindt dan ze van tevoren hadden gedacht. Een verklaring is dat het combineren van zorg en werk een ingewikkelde puzzel is. Vrouwen blijven steeds vaker evenveel uren werken nadat ze voor het eerst moeder zijn geworden Tien jaar geleden waren dat vier op de tien vrouwen, nu zijn dat er zes op de tien.

Mengvorm ontbreekt

Ouders zijn méér gaan werken, brengen meer tijd door met hun kinderen en, zo blijkt, zijn tegelijkertijd onzekerder of ze het wel goed doen; niet bepaald het ultieme recept voor geluk.

Het is merkwaardig, zegt socioloog Christien Brinkgreve, dat ouders niet te horen krijgen wat het ouderschap echt inhoudt. “Er zijn twee hardnekkige verhalen: het sprookje dat een kind je het allergrootste geluk brengt en de nachtmerrie dat het loodzwaar is. Ik ben verbaasd dat er geen mengvorm is. Het ouderschap biedt veel, maar het kost ook veel, zoals veel dingen in het leven.”

Tips

Wat als je het gevoel hebt dat alle leuke dingen des levens je zijn ontnomen sinds de kinderen er zijn? Lees de hele column, inclusief tips >>

Bron: volkskrant.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER