Bang kijkend jongetje

Ernstige jeugdtrauma’s en stress in de vroege kindertijd van ouders vergroot de kans op gedragsproblemen bij hun eigen kinderen. De typen trauma omvatten scheiding van ouders, overlijden/vervreemding van een ouder, emotioneel, fysiek of seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld, blootstelling aan alcoholmisbruik en ouderlijke psychische aandoeningen.

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of California dat is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics. Het onderzoek toont aan dat de kinderen van ouders die zelf vier of meer jeugdtrauma’s hebben meegemaakt een dubbele kans hebben op een hyperactiviteitsstoornis met aandachtstekortstoornissen. Ook hebben deze kinderen vier keer meer kans op psychische problemen. Verder hebben negatieve ervaringen uit de kindertijd van een moeder een sterker negatief effect op het gedrag en de gezondheid van een kind dan de ervaringen van een vader.

Identificeren

“Uit eerder onderzoek is al gebleken dat een trauma in de kindertijd een risicofactor kan zijn voor latere lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen. Dit is echter het eerste onderzoek dat aantoont dat tegenspoed op jonge leeftijd zich van generatie op generatie kan uitstrekken”, aldus hoofdauteur van de studie, Dr. Adam Schickedanz. “Als we deze kinderen met een hoger risico kunnen identificeren, kunnen we ze koppelen aan diensten die hun risico kunnen verminderen of gedragsproblemen kunnen helpen voorkomen.” Schickedanz is onderzoeker kinderarts en universitair docent kindergeneeskunde aan de David Geffen School of Medicine aan de UCLA. De volgende stap voor onderzoekers is volgens hem te kijken naar hoe factoren, zoals de ondersteuning van mentoren of leraren, de schade aan kindertrauma’s kunnen compenseren.

Nationale enquête

De onderzoekers gebruikten informatie uit een nationale enquête onder vier generaties Amerikaanse families. De enquête bevat onder meer informatie van ouders of ze tijdens het opgroeien waren mishandeld, verwaarloosd of blootgesteld aan andere gezinsstress of trauma’s, samen met informatie over de gedragsproblemen van hun kinderen en medische diagnoses. Met deze gegevens konden de onderzoekers sterke associaties vinden tussen de tegenslag van de ouders en de gedragsproblemen van hun kinderen, terwijl ze tegelijkertijd controleerden op factoren als gezinsarmoede en opleidingsniveau.

Parents who had severe trauma, stresses in childhood more likely to have kids with behavioral health problems >>

Vertaling: Ouders Centraal

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER