Als je voor een dubbeltje geboren wordt, heb je tegenwoordig nog steeds minder kansen. Mensen die als kind ouders met een uitkering hadden, ontvangen namelijk ook als volwassene vaker een uitkering.

Dit blijkt uit recent onderzoek op basis van gegevens van het CBS. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Social Science Research. Van alle kinderen geboren in 1980 tot en met 1982 ontvangt 19 procent in 2010-2011 een uitkering. De kans daarop is echter aanzienlijk groter wanneer vader, moeder of beide ouders in 1999 of 2000 een werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering ontvingen.

Verklaringen

Er zijn meerdere oorzaken te bedenken voor deze samenhang, waaronder

  1. De appel valt niet ver van de boom
  2. Een lager opleidingsniveau
  3. Voorbeeld doet volgen
  4. Maatregelen werken door in volgende generaties

Op deze vier verklaringen wordt uitvoerig ingegaan op socialevraagstukken.nl, klik hier.

Achterstanden rechtstreeks aanpakken

Omdat de oorzakelijke component beperkt is, lijkt het de onderzoekers zinvoller arbeidsmarktachterstanden van kinderen rechtstreeks aan te pakken dan om uitkeringsontvangst van ouders terug te dringen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan maatregelen die arbeidsmarktdiscriminatie van mensen met een migratieachtergrond tegengaan, maatregelen die mensen met gezondheidsproblemen aan het werk helpen of maatregelen die het eenvoudiger.

Bron: socialevraagstukken.nl

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER