Wanneer je als ouder midden in een rouwproces zit, kan het moeilijk zijn om er voor de volle 100 procent voor je kind te zijn. Psycholoog dr. Ellen Dreezens pleit daarom voor een andere aanpak. “Het is beter om als ouder juist niet je rouwende kind te helpen.” Zij gunt ieder kind een ‘hulp-volwassene: iemand die het kind vertrouwt, die tijd heeft voor het kind maar ook afstand heeft tot de rouwsituatie.

Een eerste reactie als een kind rouwt om de dood van je partner is waarschijnlijk troosten en helpen. Maar dr. Ellen Dreezens wijst er in het AD op dat een ouder rouwt om hetzelfde verlies en daarmee misschien niet de beste persoon is om een eigen kind door die rouw heen te helpen. Ook is het zo dat kinderen zullen proberen om een rouwende ouder te ontlasten, door zo min mogelijk op te vallen, lief te zijn, en hun emoties voor zichzelf te houden. Daarom kan het kiezen van een hulp-volwassene heel nuttig zijn. Deze persoon kan de ouder én het kind ontlasten, door tijd en aandacht

Ruimte voor stiltes

Iedereen uit de cirkel van een kind kan een ‘hulp-volwassene’ zijn, je hebt daar geen speciale vaardigheden voor nodig. Dreezens adviseert ruimte te laten voor stiltes en elkaar niet per se aan kijken. Voor kinderen is het dan gemakkelijker om te praten over wat ze bezig houdt. Zij wijst erop dat je emoties ook kunt uiten zonder te praten. Spelen is voor kinderen een goede manier om te oefenen met emoties en ze te leren begrijpen. Veel kinderen gaan liever iets fysieks doen, zoals hard tegen een bal schoppen of op de trampoline springen. Wissel daarom gesprekjes af met spel. Het gaat erom met kinderen te communiceren en begrip te krijgen voor hun gevoelens.

Open staan

“Het is voor een volwassene niet gemakkelijk om in te schatten hoe je met een rouwend kind omgaat”, vertelt Dreezens. Volwassenen zijn heel vaak bang dat ze iets verkeerd doen en ze het kind daarmee beschadigen. Maar wanneer je echt open staat voor wat het kind allemaal voelt, en dit accepteert kun je eigenlijk niet zo veel fout doen.

Video

In een presentatie gaat Dreezens dieper in op dit onderwerp, klik hier.

Doorleefboek

Het Doorleefboek van de hand van Ellen Dreezens staat vol met handige informatie en oefeningen. Wat kun je doen als het kind zijn emoties niet kan uiten, hoe kun je om gaan met boosheid, noem maar op. Je hoeft als hulp-volwassene dus niet helemaal alleen te bedenken hoe je een kind dat rouwt kunt begeleiden, het Doorleefboek kan daarbij als leidraad dienen.

Bron: ad.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER