Met de documentaire Your Mum and Dad maakt regisseur Klaartje Quirijns (52) helder wat er in de opvoeding vaak onbedoeld misgaat. “Dat je elkaar pijn kan doen, laat zien dat je echt om elkaar geeft.’’Hoe kan het dat het in de opvoeding, ondanks alle goede bedoelingen, toch vaak fout gaat?

‘Ze verkloten je, je vader en moeder. Niet bewust, maar evengoed.’ De uitspraak is te horen aan het begin van de documentaire Your Mum and Dad van regisseur Klaartje Quirijns, meldt het AD. Quirijns: “Als ouders en kinderen doen we elkaar onbedoeld pijn. Dat zit denk ik in elke relatie die waardevol is. Dat je elkaar pijn kan doen, laat zien dat je echt om elkaar geeft.”

Maak moeilijke zaken bespreekbaar

Om enigszins te vermijden dat je elkaar als ouders en kinderen pijn doet, adviseert Quirijns zelfs de moeilijkste dingen bespreekbaar te maken. “Ik heb de film aan mijn moeder laten zien en toen zijn er veel tranen gevloeid. Voor mijn geboorte hebben mijn ouders een kind verloren; iets waarover ze nooit hebben gepraat. Niet met mij en niet met elkaar. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik één jaar was en zij hebben die pijn van het verlies allebei op hun eigen manier verwerkt. Maar in mijn film brengen we het aan de oppervlakte. Dat is weliswaar pijnlijk voor alle betrokkenen, maar nu kijken ze met meer begrip en liefde naar elkaar. Een mooi gevolg van dingen bespreekbaar maken.”

Quirijns denkt dat alles wat je krampachtig buiten probeert te houden, je in je leven blijft achtervolgen. “Als ouder, of je dat nou wilt of niet, ben je onbewust geneigd je eigen angsten en tekortkomingen over te brengen op je kind. Mijn moeder was door die dood in ons gezin zo getraumatiseerd en zo bang dat mij iets zou overkomen, dat ze mij zeer beschermd heeft opgevoed. Iets wat ik in mijn volwassen leven vervolgens heb overgecompenseerd door juist allerlei risicovolle dingen te doen.”

Lees verder op ad.nl >>

Over Your Mum and Dad

Vanaf het moment dat we geboren worden, spelen we een rol. Is die rol door onze ouders opgelegd of het directe gevolg van hun gedrag? Nature versus nurture in een persoonlijk documentaire-essay met een psychoanalytische dimensie. In deze persoonlijke, essayistische documentaire stelt Quirijn’s zich vragen over haar ‘rol’ binnen haar familie. Aan de hand van therapiesessies van twee verschillende mannen én haar eigen verhaal, probeert ze antwoorden op prangende vragen te krijgen. Super 8-homemovies van willekeurige families tonen als spiegel anonieme gezichten met emoties die we allemaal (her)kennen. Lees verder >>

Your Mum and Dad is sinds 3 oktober te zien in de bioscoop.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER