vaders spelen sleutelrol bij verbetering positie meisjes en vrouwen

Wereldwijd bestaat de schadelijke en haast vastgeroeste traditie waarin meisjes en vrouwen worden achtergesteld. Het beschadigt veel en haalt hun potentieel naar beneden. Goede vaders spelen een sleutelrol bij het verbeteren van de positie van meisjes en vrouwen.

Dat schrijft Shantie Singh, bestuurskundige en schrijfster, in een uitgebreid artikel in de Volkskrant. Het mooie en tegelijkertijd beangstigende van tradities is dat mensen er massaal aan meedoen, er vaak niet echt over nadenken, zich vertrouwd voelen omdat velen van de groep het doen. De enkeling die het anders doet wordt met argwaan bekeken. En toch zijn ze er. Vaders die een ander pad volgen en daarmee niet alleen de levens van hun dochters, maar vele anderen beïnvloeden. Het delen van de verhalen van deze vaders is een krachtig middel om roest los te weken. Beetje bij beetje, stap voor stap.

Professioneel worstelaar

In 2016 verscheen in India Dangal, de verfilming van een waar gebeurd verhaal waarin vader Mahavir Singh Phogat zijn dochters Geeta en Babita traint tot professioneel worstelaar. Geen makkelijke klus in een omgeving druipend van de conservatieve opvattingen over jongens en meisjes. De meisjes worden gedrild, hun lange haren geknipt. Op een dag gaan de dochters tijdens de training stiekem naar een bruiloft. Daar zien ze de prachtig aangeklede bruid, van hun leeftijd. Dan komt vader boos aangestormd en geeft ze een flinke uitbrander. De jonge worstelaars verzuchten dat ze niemand zo’n vader toewensen. De jonge bruid reageert ferm: ‘Had God mij maar zo’n vader gegeven. Jullie vader denkt tenminste aan jullie. Want anders is dit de realiteit: zodra een meisje is geboren, moet ze leren koken en schoonmaken en alle huishoudelijke klusjes doen. En daarna moet ze trouwen, (…) kinderen krijgen. Alleen daar is ze goed voor. Jullie vader vecht tegen alle oordelen van de mensen, omdat hij een toekomst wil voor zijn dochters.’

Dappere vaders

Ook in Nederland zijn genoeg dappere vaders en is het broodnodig deze verhalen te delen. Wat hebben deze vaders met elkaar gemeen? Het gaat vooral om wat deze vaders niet doen. Ze weigeren hun dochters te laten inperken door sociale regels, culturele uitwassen, druk van de gemeenschap, rigide meningen, vaststaande rollen. Zij geven hun dochters iets van onschatbare waarde mee: een hoog zelfbeeld, zelfrespect, een rotsvast geloof in de waarde van haar intelligentie, haar stem in de wereld. Als de eerste man in het leven van dochters dat altijd als vanzelfsprekend in hen heeft gezien, zijn zij niet makkelijk uit balans te brengen. Ook niet bij foute jongens tijdens een date, een werkgever die een hoogst misplaatste opmerking maakt, of als zij worden onderschat – dan zullen ze dat altijd weten.

>> Naar het gehele artikel van Shantie Singh in de Volkskrant

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER