Het is belangrijk om de stilte rondom grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen te doorbreken. Daarbij ligt de focus veelal op het ‘afleren’ van fout gedrag. Logischer is om kinderen meteen het juiste gedrag aan te leren. Doctoraal onderzoeker Margaux Verschueren (KU Leuven) geeft vijf tips voor positieve opvoeding die kunnen helpen dat jongens en meisjes elkaar op een respectvolle manier behandelen. 

  1. Stereotypen doorbreken

Jongens zijn wild, sterk en impulsief – meisjes zijn lief, braaf en emotioneel. Het zijn ideeën die we zelf ook vaak hebben meegekregen in onze eigen opvoeding of toen we op school zaten. Maar hoeft dat wel zo te zijn? Een recente aflevering van De Wonderjaren illustreerde heel mooi de verbazing van jonge meisjes wanneer ze zagen dat ze net zo sterk waren als hun mannelijke leeftijdsgenootjes. Deze aflevering toonde ook dat hoogbegaafdheid in meisjes minder snel wordt gedetecteerd aangezien zij hun frustraties in de les minder laten blijken en braaf blijven meevolgen.

Kinderpsychiater Binu Singh wijst inderdaad op het verschil tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen jongens en meisjes. Er zijn zeker biologische en psychologische verschillen tussen jongens en meisjes, maar het is belangrijk om hier niet op vast te lopen en hen niet binnen een hokje te laten rennen dat onze maatschappij voor hen heeft afgetekend. Jongens en meisjes aanleren dat ze gelijkwaardig zijn is essentieel. Leer jouw kinderen dus dat mannelijkheid niet meteen gekoppeld moet worden aan fysieke kracht, agressie en geweld en dat zij meisjes niet moeten “veroveren” zoals dat vaak gebeurt in sprookjes. Zoals verwoord in de campagne Meld Geweld: “Mannen zijn onderling zo verschillend dat er enorm veel mogelijkheden bestaan om man te zijn. In plaats van eerst zijn mannelijkheid te moeten bewijzen, is het belangrijker om een menselijke waardigheid te omarmen.”

Als ouder of leerkracht evenveel “wildheid” tolereren bij meisjes en evenveel tranen bij jongens, is een belangrijke signaal. Luister naar jouw kind en naar wat hij of zij leuk vindt. Let er op dat je zelf niet te veel stuurt wanneer je speelgoed, kleding of haarstijlen uitkiest. Misschien speelt jouw zoon wel graag met het keukentje en vindt hij die roze sweater echt geweldig! Of is die blokkenset een gigantisch succes bij jouw dochter en kan dit bovendien haar ruimtelijk inzicht stimuleren. Een experiment vanuit de BBC toont aan hoe wij als volwassenen vaak onbewust genderstereotiep speelgoed uitkiezen voor onze kinderen, wat gevolgen kan hebben voor hun verdere ontwikkeling.

  1. Laat meisjes ook held zijn!

Kinderboeken, verhalen en speelgoed zijn belangrijke kanalen om kinderen iets te leren over de buitenwereld. Gebruik deze dan ook om hun idee over de samenleving vorm te geven. Kies niet telkens voor boeken waarin jongens sterk en dapper zijn, maar kies ook bewust voor boeken die meisjes eenzelfde eigenschappen toeschrijven.

De boeken over Super Suus focussen op Suus die de heldin is in elk verhaal – wat een leuke boodschap voor zowel meisjes als jongens! Let er ook op dat de beer of de krokodil in de knuffelcollectie niet altijd jongens zijn, maar gebruik ook af en toe “zij/haar” naamwoorden. Verzin je graag verhaaltjes? Draai de genderrollen dan eens om. Misschien kan de prinses eens de draak verslaan en zo de prins redden? Maak er samen een spel van om traditionele sprookjes om te draaien. Misschien wil de prins zijn benen wel inruilen voor een vissenstaart en samen met Ariël de onderwaterwereld verkennen? Op deze manier leer je jouw kinderen enerzijds kritisch denken en stimuleer je anderzijds hun fantasie.

  1. #LikeAGirl

Versprekingen zijn snel gebeurd; zeker doordat we zelf zijn opgegroeid met duidelijke genderrollen. Maar probeer je toch bewust te zijn van de woorden die je vooral gebruikt wanneer je met jouw zoon of dochter spreekt. Een jongen moet niet altijd “flink” zijn wanneer hij is gevallen en is geen “mietje” wanneer hij huilt. Ook is een meisje geen “tomboy” wanneer ze graag in de tuin speelt. De campagne van Always toont ook aan hoe de uitdrukking “zoals een meisje” vaak een negatieve connotatie heeft. Laten we dit veranderen.

Lees verder op opgroeiblog >>

Zie ook:
Dappere vaders geven hun dochters vrijheid

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER