Honderden gezinnen hebben zich in 2019 aangemeld om een gezin in hun buurt te helpen. Dit betekent dat steeds meer gemeenten een Buurtgezinnen-gemeente worden. De teller staat op dit moment op meer dan 50!

Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. En die gedachte blijkt enorm aan te slaan, want Buurtgezinnen sloot recentelijk haar duizendste koppeling. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Op een laagdrempelige, gelijkwaardige, alledaagse wijze krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast.

Opvoeden doen we samen!

“We zijn het een beetje verleerd: aandacht geven aan een kind van een ander, in de vorm van een aai over een bol of een waarschuwing”, vertelt oprichtster van Buurtgezinnen Leontine Bibo. “Er wordt wat afgetobd achter voordeuren. Het zou mooi zijn als het grootbrengen van kinderen weer iets meer een aangelegenheid wordt van de samenleving. De buurkinderen opvangen als de buurvrouw de griep heeft, ingrijpen als je ziet dat een kind op straat wordt gepest door andere kinderen…… Met z’n allen zorgen voor de generatie van morgen.” De Stichting Buurtgezinnen is vanuit die gedachte opgericht: ‘It takes a village to raise a child.’ Opvoeden doen we samen!

Hoe werkt het?

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Zij gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning.

Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze.

Besparingen voor gemeenten

Nevenvoordeel is dat de inzet van Buurtgezinnen leen gemeente flinke besparingen oplevert. Afgelopen jaar is onderzoek gedaan bij 147 koppelingen tussen vraag- en steungezinnen die in 2018 van start zijn gegaan in elf verschillende gemeenten. Via deze gezinnen zijn 370 kinderen betrokken. De gemiddelde besparing per koppeling komt uit op € 5.500 bij gezinnen zonder formele hulp bij aanvang van Buurtgezinnen en loopt op tot maar liefst € 11.000 bij gezinnen waar al hulpverlening actief is als Buurtgezinnen begint. In 37% van de gezinnen neemt de inzet van het wijk- of jeugdteam af. Buurtgezinnen werkt zo mee aan het terugdringen van de tekorten in de jeugdzorg.

Duizendste gezin

Het gezin Hoogendoorn uit Scherpenzeel besloot onlangs een gezin bij hen in de buurt dat veel zorgen heeft omdat hun zoontje aan epilepsie lijdt, hun steun aan te bieden. Daarmee vormden zij het duizendste gezin dat via Buurtgezinnen een ander gezin steunt bij de opvoeding van de kinderen. Annelies Hoogendoorn: ”Wij weten uit ervaring dat het leven zwaar kan zijn. Dan is het zo belangrijk dat je steun krijgt van mensen om je heen. Door wat we zelf hebben meegemaakt, voelen wij een drive om er te zijn voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Haar man Richard vult aan: ‘Ik heb een zusje met een beperking, als kind zag ik hoe goed het mijn moeder deed, dat mijn zusje af en toe werd opgevangen, zodat zij zich kon ontspannen.”

Ga voor meer informatie naar: www.buurtgezinnen.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER