Wat als ouders er even doorheen zitten en hulp nodig hebben maar dat niet makkelijk vinden in het eigen netwerk? Dan is er Stichting Buurtgezinnen. Zij koppelen gezinnen aan elkaar. Vorig jaar is mede door corona het aantal ouders dat steun vroeg verdubbeld. Meer dan duizend gezinnen vonden elkaar, een recordaantal.

Stichting Buurtgezinnen is bezig aan een stevige opmars. In 85 gemeenten is ze actief. Meppel is de nieuwste telg en ook daar is het initiatief succesvol. “We zijn hier anderhalf jaar bezig”, zegt regiocoördinator Geke Maes. “En we hebben al heel wat gezinnen kunnen koppelen. Vooral in deze coronatijd is er veel vraag naar steunouders. Corona heeft toch een hoop stress gegeven, door thuiswerken en kinderen die thuisonderwijs kregen. Er hebben zich in Meppel negentien vraagouders gemeld vorig jaar.”

Hart van Nederland laat in een reportage enkele gezinnen aan het woord, klik hier.

Webinar ‘Benut kracht van informele gezinsondersteuning’
Door de overvloed van aanmeldingen slibt de jeugdzorg dicht. Met als gevolg dat steeds meer kinderen en ouders die echt professionele hulp nodig hebben, nergens terecht kunnen. Informele steun kan soelaas bieden. En meer dan dat. Leontine Bibo, oprichter van Stichting Buurtgezinnen  vertelt op donderdagochtend 16 juni in een webinar over de meerwaarde en mogelijkheden van hulp naast het reguliere circuit. Lees verder >

Eén van de gezinnen in de reportage is Nienke Bonte, bewust alleenstaande moeder van twee jongens, Jona (5) en Yves (3). Ze heeft een eigen woning met hypotheek en een baan als docent Frans op de middelbare school. Door omstandigheden viel haar netwerk weg. “Ik had bijna niemand om op terug te vallen. Toen ben ik in een burn-out beland.” Via via kwam Nienke in contact met Buurtgezinnen. Haar zoontjes zijn nu eens in de drie weken een weekend weg. “Twee ochtenden uitslapen, even opladen, dat is zo fijn. Ik gunde mijn jongens ook een diversiteit aan mensen om zich heen. Ze zijn dol op Wouter en Edwin.”

Wouter en Edwin Durenkamp trouwden en hadden een kinderwens, maar die bleek moeilijk te vervullen. Ze wilden toch graag kinderen om zich heen. Zo zijn ze bij de stichting terecht gekomen en de match met vraagouder Nienke verliep als een speer. “Bij het eerste gesprek zei ze: ik moet snel weg hoor, maar drie uur later zat ze er nog”, vertelt Edwin lachend. “Het klikte heel erg goed en ook met de jongens. We hebben het rustig aan opgebouwd en nu zijn ze een verrijking van ons leven.”

Als Jona en Yves komen, wordt er geknutseld, gekokkereld en gewandeld, de gewone dingen. “Als we afspraken buiten de deur hebben, gaan ze gewoon mee. Het is echt hartstikke leuk om ze bij ons te hebben. Ze zijn echt deel van het gezin geworden.”

Voor meer informatie ga naar buurtgezinnen.nl

Bron: hartvannederland.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER