Puber

De oordelen van ouders en vrienden over de persoonlijkheid van 12- en 17-jarige adolescenten hebben unieke voorspellende waarde voor belangrijke ontwikkelingsuitkomsten op 29-jarige leeftijd. Daarom moeten kinderen van deze leeftijd niet alleen zelf bevraagd worden over hun persoonlijkheidsontwikkeling, maar ook hun ouders, broers en zussen en vrienden.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Ziyan Luan aan de Universiteit Utrecht. Tot nu toe richtte wetenschappelijk onderzoek zich voornamelijk op zelfrapportages van persoonlijkheid. In haar promotieonderzoek heeft Ziyan Luan daarnaast ook oordelen van nabije anderen over de persoonlijkheid van adolescenten meegenomen.

Luan onderzocht of adolescenten en nabije anderen dezelfde veranderingen in persoonlijkheid waarnamen gedurende de adolescentie. Dit was maar ten dele het geval. Ouders bleken bijvoorbeeld positievere persoonlijkheidsveranderingen waar te nemen bij hun kinderen dan adolescenten zelf.

Bevindingen

Uit het onderzoek blijkt dat de oordelen van ouders en vrienden over de persoonlijkheid van 12- en 17-jarige adolescenten unieke voorspellende waarde te hebben voor belangrijke ontwikkelingsuitkomsten op 29-jarige leeftijd, zoals het bereikte onderwijsniveau. Dit geldt met name voor persoonlijkheidstrekken die goed zichtbaar zijn in het gedrag of trekken die voor de meeste mensen wenselijk zijn, zoals nauwkeurigheid, en in mindere mate voor persoonlijkheidstrekken die minder goed van buitenaf zichtbaar zijn, zoals neuroticisme (emotionele stabiliteit).

Verder bleek de overeenstemming tussen adolescent en zijn of haar ouders in persoonlijkheidsoordelen in beperkte mate voorspellend voor ontwikkelingsuitkomsten in de jaren daarna. Met name voor meisjes voorspelde overeenstemming in persoonlijkheidsoordelen met de ouders een toename in zelfwaardering. Voor internaliserende problemen (angstige, depressieve gevoelens en teruggetrokkenheid) bleek overeenstemming in persoonlijkheid tussen de adolescent en ouders, broers en zussen daarentegen geen rol te spelen.

Conclusie

Geconcludeerd kan worden dat onderzoeken met verschillende informanten cruciaal zijn voor een beter begrip van persoonlijkheidsontwikkeling en de relatie tussen persoonlijkheid en ontwikkelingsuitkomsten.

Bron: uu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER