“Niet zo lang geleden kregen vrienden hun eerste kind. Toen we belden hoe het ging, zeiden ze onzeker: ‘Volgens de boeken zou hij al meer ritme moeten hebben. Misschien doen we iets fout.’ Flikker die boeken het raam uit. Dat helpt”, zei ik. Aan het woord is schrijver Nynke de Jong (33), moeder van twee kinderen.

Perfecte ouders? Die bestaan niet, aldus Nynke de Jong in een interview in het AD. “We rommelen allemaal maar wat aan, zegt “Het ergste is als anderen zeggen: Wacht maar.” De Jong is auteur van het boek ‘Ik ken iemand die…’. Met als ondertitel ‘Met écht bruikbare tips voor de zwangerschap, bevalling en opvoeding’.

Grillige wezens

Kinderen zijn snel tevreden. Het zijn grillige wezens, die zich niet aan opvoedboeken houden. Jonge ouders zijn panisch om fouten te maken, maar zolang je je kind van drie dagen oud geen chocomel voert, loopt het meestal wel los. Dat is wat we met dit boek, gebaseerd op onze podcast ‘Ik ken iemand die…’ willen meegeven aan andere jonge ouders. We zijn allemaal maar mensen, rommelen allemaal wat aan in de hoop dat we het goed doen.

Voornemens

Je maakt van tevoren plannen en goede voornemens, maar hoe het écht is om een kind te hebben weet je pas als het zover is. Het slimste wat je kunt doen is de kunst afkijken bij ouders van wie jij vindt dat die het goed doen.

Een vriendin vergeleek het eens met reizen naar Vietnam. Als je dat voor het eerst doet, krijg je van ervaren Vietnamgangers tips: waar je lekker kunt eten, waar je voor moet uitkijken. Maar eenmaal in Vietnam moet je het zelf uitvinden, en trap je alsnog in alle toeristenvalkuilen. Zo is het met kinderen krijgen ook.

Ik las eens dat actrice Caroline Spoor zich had voorgenomen: mijn kind zal nooit met een snotneus rondlopen. Dat vond ze zo vies. Totdat ze erachter kwam dat ze dan de hele dag met een zakdoek achter haar kind moest aanrennen. Kinderen hébben nu eenmaal snotneuzen.

Consequent

Er zijn ook mensen die zeggen: mijn kind mag geen filmpjes kijken op de iPad. Maar zeg eerlijk: heb jij na een lange werkdag nooit eens zin om lekker te Netflixen? Dat heeft een kind ook, alleen kan het nog geen Netflix zeggen.

Zoals een andere vriendin terecht constateerde: je wilt consequent zijn als ouders, maar dat ben je voor jezelf ook niet altijd. Anders had ik nu wel maat 36 gehad en sportte ik vijf keer per week. Je neemt je voor vanavond gezond te gaan eten en dan wordt het toch weer pizza.

Lees verder op AD.nl >

Social Podcast Nynke over kinderen en social media >

Website Nynke de Jong >

Boek ‘’Ik ken iemand die…’ >

Ik ken iemand die…

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER