sport en bewegen

Om kinderen een actieve en gezonde leefstijl aan te leren, is betrokkenheid van ouders essentieel. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Kenniscentrum Sport heeft drie essentiële stappen geformuleerd die nodig zijn voor ouderbetrokkenheid bij sport- en beweeggedrag van kinderen.

De hoofdboodschap is om aan te sluiten op dat wat de ouder belangrijk vindt, drijft en motiveert. Kort samengevat bestaat meer ouderbetrokkenheid creëren uit drie stappen:
1. Ouders bereiken en vinden;
2. Ouders bewust maken;
3. Ouders ondersteunen.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden: Sluit aan bij de stap waar de ouder zich bevindt. Zet bijvoorbeeld niet in op de ondersteuning van ouders als ze zich nog niet bewust zijn van het belang van sport en bewegen voor hun kind. Ouders hebben dan nog niets met sport en bewegen. Als ze dan bijvoorbeeld een folder krijgen met leuke sport- en beweeginitiatieven in de buurt, is de kans groot dat ze niets met deze informatie doen. Vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan.

Lees verder over de drie stappen op allesoversport.nl

Argumentenkaartjes

Argumentenkaartjes kunnen behulpzaam zijn om ouders te overtuigen van het belang van sport en bewegen. Daarbij wordt gestart bij het perspectief van de ouder. De kaartjes geven inzicht in wat ouders belangrijk vinden voor hun kind. Van daaruit werk je aan het betrekken van ouders. Je start hierbij niet bij wat je zelf belangrijk vindt, namelijk sport en bewegen, maar bij het perspectief van de ouder. De ouder die het misschien veel belangrijker vindt dat zijn kind nieuwe vriendjes maakt, niet te druk of te agressief is of leert omgaan met regels. Je laat ouders vertellen over wat zij belangrijk vinden en gaat daarover het gesprek met hen aan. Daarna kijk je pas welke bijdrage sport en bewegen kan leveren aan de wensen en behoeften van de ouder.

Lees verder op de website van allesoversport.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER