Door de coronamaatregelen zitten gezinnen dichter op elkaar in soms kleine huizen. Daardoor wordt het risico op spanningen en geweld groter. Professionals zien de huiselijk geweldsincidenten toenemen. Daar komt bij dat zij vanwege de mogelijke kans op besmetting veel minder fysiek contact met hun cliënten hebben.

In zijn laatste persconferentie vroeg minister-president Rutte aandacht voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld en voor kinderen die thuis niet veilig zijn: “Als u mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn.”

Drie praktische tips voor professionals

Janny Bakker-Klein, voorzitter Raad van Bestuur van Movisie, geeft professionals drie tips:

1. Houd contact
Het is belangrijk voor professionals om contact te houden met de gezinnen waarin partnergeweld, kindermishandeling of beide aan de orde is of dreigt te ontstaan. Zij kunnen bijvoorbeeld de reeds geplande afspraken met (leden van) het gezin laten doorgaan via online media waarbij je elkaar kunt zien.

2. Bepaal de grootste stressfactor
Hulpverleners kunnen met de gezinsleden of de cliënt overleggen wat nu de grootste stressfactor is en wat volgens hen zou helpen om dit op te lossen, de stress te reduceren. Het is belangrijk dat ze hierover zelf meedenken.

3. Maak een wandelafspraak
Hulpverleners kunnen ook een ‘wandelafspraak’ maken en dan al lopend een gesprek voeren.

Drie tips voor ouders en partners

Ook voor ouders en partners heeft Janny Bakker-Klein drie tips:

1. Eigen plek
Het is voor ouders en partners belangrijk om niet de hele dag in dezelfde ruimte te zitten. Een eigen plek voor bijvoorbeeld hobby’s kan goed helpen.

2. Ieder zijn eigen activiteiten
Ouders en partners moeten proberen zoveel mogelijk eigen activiteiten te doen. Laat bijvoorbeeld kinderen zoveel mogelijk hun eigen ritme van school en vrije tijd aanhouden.

3. Af en toe naar buiten
Een ouder kan af en toe alleen naar buiten met de kinderen om te rennen en spelen.

Persbericht Movisie

Zie ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER