Verloskundigen besteden tijdens de intake te weinig aandacht aan transitie naar moederschap. Vooral het stellen van meer open vragen is van belang en daarbij meer in gaan op de moeder-kindbinding en steun van partner, familie en vrienden.

Dit blijkt uit onderzoek naar de KNOV-standaard ‘Prenatale verloskundige begeleiding’, waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Deze beveelt aan om tijdens de zwangerschap met gebruik van meerdere communicatietechnieken aandacht te besteden aan de transitie naar moederschap. Dit dient volgens de ‘KNOV-Praktijkkaart prenatale verloskundige begeleiding’ aan de orde te komen in zowel de intake als later in de zwangerschap.

Onderzoek

Dit observationele dwarsdoorsnede onderzoek onderzocht of en hoe eerstelijns verloskundigen in Nederland zich aan de standaard houden tijdens de intake. Plus of zij vrouwen die hun eerste of hun volgende kind verwachten verschillend benaderden. De onderzoekers analyseerden video’s van 126 intakes van 18 eerstelijns verloskundigen in Nederland, opgenomen tussen augustus 2010 en april 2011 in het kader van de DELIVER-studie. Vijf observatoren scoorden of verloskundigen zeven specifieke onderwerpen in de transitie naar moederschap bespraken en of ze daarbij zes specifieke communicatietechnieken gebruikten.

Bevindingen

Tijdens alle intakes komt minstens één van de onderwerpen aan de orde. De minst behandelde onderwerpen zijn moeder-kind binding (2%) en steun van partner, vrienden en familie (16%). Bij bijna alle intakes komt aan bod: praktische voorbereiding (99%), wenselijkheid van de zwangerschap (96%), en ervaringen van echo, voelen van de buik en luisteren van foetale hartslag (87%).

De verloskundigen stellen in 5% van de intakes open vragen over de onderwerpen. Ze geven vooral informatie (100%), stellen gesloten vragen (94%) en gaan in op initiatieven van de vrouwen (90%). Vrouwen die hun eerste kind verwachten nemen vaker zelf het initiatief om transitie naar moederschap te bespreken dan vrouwen die al een kind hebben (97% versus 84%).

Aanbevelingen

De conclusie is dat verloskundigen tijdens de intake meer aandacht dienen te besteden aan transitie naar moederschap met gebruik van meer open vragen. Hun terughoudendheid is mogelijk te verklaren door gevoelde tijdsdruk of de indruk dat de vrouw er nog niet voor openstaat. Echter, de meeste vrouwen nemen zelf het initiatief.

De onderzoekers bevelen aan vooral meer in te gaan op de moeder-kind binding en steun van partner, familie en vrienden. Bovendien dienen verloskundigen bij vrouwen die al een kind hebben vaker zelf de transitie naar moederschap ter sprake te brengen. Nader onderzoek is nodig naar ervaringen van verloskundigen-in-opleiding met eventuele discrepanties tussen communicatietraining in de opleiding en de praktijk.

Addressing transition to motherhood, guideline adherence by midwives in prenatal booking visits: Findings from video recordings 

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER