De geboorte van een eerste kind brengt grote veranderingen met zich mee. Deze veranderingen kunnen uitdagend zijn. Gevolg is dat ouders gemiddeld minder tevreden zijn met hun relatie dan tijdens de zwangerschap. De daling is vrij robuust en geldt bij zowel vaders als moeders én in verschillende landen.

Dit blijkt uit promotieonderzoek van pedagoog Mi-lan Woudstra heeft naar de relatietevredenheid van partners tijdens de transitie naar ouderschap. De resultaten zijn gevonden bij vaders en moeders uit verschillende landen waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. Gekeken is naar factoren als het geslacht van de ouder, mentale gezondheidsproblemen, sociaaleconomische status, slaapkwaliteit van het kind en het land waar de ouder woont. Uitsluitend mentale gezondheidsproblemen van ouders voorspelden een sterkere daling in relatietevredenheid na de bevalling. Daarnaast blijkt ook dat hoe tevredener iemand over zijn of haar relatie is, de kans op toekomstige mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie of stress, kleiner is, bij zowel vaders als moeders.

Aandacht voor relatie

Dit toont aan dat het belangrijk is aandacht te hebben voor de relatie tussen ouders tijdens de overgang naar ouderschap. Ernstige relatieproblemen vormen bijvoorbeeld een risico voor ernstige opvoedproblemen, waaronder kindermishandeling. Kindermishandeling is nog steeds een wereldwijd probleem. Het meeste onderzoek naar kindermishandeling wordt echter nog steeds gedaan bij moeders in westerse landen.

Culturele sensitiviteit

In dit proefschrift is daarom ook gekeken naar de opvattingen van Chinese en Nederlandse vaders, moeders en leraren over opvoedgedragingen die in de literatuur over het algemeen vallen onder kindermishandeling. Gemiddeld bestaat er consensus over wat zij verstaan onder kindermishandeling. Dit kan gunstig zijn voor succesvolle preventie en interventie van kindermishandeling. Tegelijkertijd zijn verschillen gevonden tussen de landen. Dit benadrukt het belang van culturele sensitiviteit en het betrekken van meerdere opvoeders en landen in onderzoek.

Nederlandstalige samenvatting onderzoek >>

Bron: universiteitleiden.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER