studenten

De meeste mensen denken dat tegenwoordig, in moderne samenlevingen, de invloed van ouders op het keuzegedrag van hun kinderen zeer gering is. Ten onrechte. De sociaaleconomische status en de burgerlijke staat van ouders is nog steeds van groot belang voor keuzes die jongvolwassenen maken.

Dat concludeert sociaal wetenschapper Anne Brons in haar promotieonderzoek. Uit het onderzoek van Brons komt naar voren dat ouders wel degelijk van invloed zijn op de relatiekeuzes van jongvolwassenen. “De familieachtergrond van jongvolwassenen is van grote invloed op keuzes die jongvolwassenen maken wat betreft samenwonen, trouwen en uit elkaar gaan”, zegt Brons.

De thuisbasis die iemand meekrijgt en waaraan je als jongvolwassene niets kunt veranderen, bepalen mede waar je als persoon terechtkomt en hoe je levensloop eruit ziet. Deze intergenerationele overdracht van sociale ongelijkheid verschilt echter aanzienlijk tussen verschillende Westerse landen. “Waar jongvolwassenen wonen, bepaalt hoe sterk de invloed van ouders is op de demografische keuzes die zij maken en hoe afhankelijk ze nog zijn van hun ouders.”

Bron: vu.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER