Tijdens de zwangerschapsbegeleiding staat vooral de fysieke gezondheid van moeder en kind centraal. Minstens zo belangrijk is oog hebben voor de emotionele kant van het moederschap. Voor haar onderzoek op dit gebied ontving docent en onderzoeker Elke Slagt-Tichelman tijdens het congres van de International Confederation of Midwives (ICM) een prestigieuze onderzoeksprijs.

In het onderzoek bekijkt Elke Slagt-Tichelman, verbonden aan onderwijs- en onderzoeksinstituut  AVAG, welke factoren geassocieerd zijn met moederkind-binding en wat de impact van deze factoren is op de ontwikkeling van kinderen. Voor een optimale moederkind-binding is het van belang tijdens de zwangerschap hier al aandacht aan te besteden.

Belang van moederkind-binding

Moederkind-binding is belangrijk voor een veilige hechting en een goede emotionele ontwikkeling van kinderen. De emotionele kant van moeder worden en het vormen van een nieuw gezin verdient volgens Slagt-Tichelman net zoveel aandacht als de fysieke gezondheid van moeder en kind: “Om de rol als moeder goed te kunnen vervullen, is het belangrijk dat beiden optimale zorg krijgen. Dit werd ook op het congres meerdere malen onder de aandacht gebracht. De verloskundige speelt hierbij als zorgverlener een belangrijke rol.”

Over het onderzoek

Het congres van de International Confederation of Midwives (ICM) vond onlangs plaats in Toronto, Canada. Het gewonnen geldbedrag wordt gebruikt ter ondersteuning van het onderzoek. Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met AVAG en de afdeling Huisartsengeneeskunde van het UMCG, Rijksunviversiteit Groningen en de afdeling Midwifery Science van VUmc. Het onderzoek is een vervolg op de Pregnancy, Anxiety en Depression-studie en uitgevoerd door heel Nederland onder ruim 6000 zwangere vrouwen.

https://www.verloskunde-academie.nl/docent-wint-prestigieuze-onderzoeksprijs-tijdens-icm-congres/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

  1. Hm, dit artikel lijkt een stukje te missen onderaan, het is nog niet af?
    Goed onderwerp, zou graag het gehele artikel lezen, of moet ik me dan abonneren?

    • Dank voor uw oplettendheid, K.V.. Er was inderdaad een stukje weggevallen, dit heb ik aangepast. Over het onderzoek zelf heb ik helaas niet zoveel kunnen vinden, de berichtgeving gaat vooral over de prijs. Maar misschien weet iemand anders waar meer informatie te vinden is. Ik zag wel op de site van de AVAG het mailadres van de onderzoekster, elke.tichelman@inholland.nl. Zij kan u ongetwijfeld verder helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER