Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Daarom staat de Week van de Opvoeding dit jaar in het teken van opvoeden en ouderschap. De Week start op maandag 5 oktober en draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals.

De tiende editie van de Week van de Opvoeding is een speciale, want juist in een periode als deze is aandacht voor opvoeding extra belangrijk. Het leven van kinderen, jongeren en ouders is de afgelopen maanden sterk bepaald door de coronamaatregelen. De druk op ouders is altijd groot, maar werd door de maatregelen nog groter. En hoewel de druk toeneemt, zien we dat ouders bovenal weerbaar en veerkrachtig zijn.

Welke factoren zorgen dat ouders zich fijn voelen in het ouderschap? En hoe kunnen professionals hier een versterkende rol in spelen? Want wanneer het goed gaat met de ouder, gaat het ook vaak goed met het kind. Opvoeden is hard werken. Soms gaat het met vallen en opstaan. Maar het is vooral ook genieten. Daarom is ‘Staan en Opvallen’ het thema van de Week van de Opvoeding 2020.

Opening van de Week

Tot voor kort waren de meeste gezinnen aan huis gebonden en hadden ze weinig direct contact buitenshuis, zelfs niet met de naaste familie en de beste vrienden. Lastig, want opvoeden doe je niet alleen maar samen met de familie, buurt, sportvereniging, school, gemeente en anderen. Iedereen in de omgeving heeft invloed op het kind en kan een rol in de opvoeding spelen.

De Week van de Opvoeding 2020 begint daarom op 5 oktober met een webinar, van 10.00 tot 11.30 uur, over mede-opvoeders: mensen uit de omgeving van een gezin die betrokken zijn bij opvoeden en opgroeien. Er wordt ingegaan op de essentiële waarde van medeopvoeders en de verschillende vormen van steun die zij kunnen bieden.

Veel activiteiten online

Naast de opening van de Week van de Opvoeding organiseren honderden organisaties in Nederland activiteiten die bijdragen aan de ontmoeting tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Op steeds meer plaatsen vindt deze ontmoeting dit jaar online plaats.

Meer informatie

Poster Week van de Opvoeding >>

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER