In de afgelopen tien jaar is de vraag naar pleegzorg met bijna 70 procent gestegen. Die forse groei kan Pleegzorg Nederland niet met de huidige pleegouders opvangen. Met de wervingscampagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’,   hoopt Pleegzorg Nederland 3.500 nieuwe pleeggezinnen te werven.

De forse stijging in de vraag naar pleeggezinnen heeft verschillende oorzaken. “Een pleeggezin komt het meest in de buurt van de natuurlijke woonsituatie van een kind”, zegt Els Rienstra, bestuurslid en portefeuillehouder Pleegzorg van Jeugdzorg Nederland. Kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, kunnen dus beter in een gezin opgroeien dan in een instelling. In de nieuwe Jeugdwet is dat ook vastgelegd. Rienstra:  “We zijn daarom de jeugdhulp anders gaan organiseren, waardoor kinderen minder in groepen worden geplaatst en vaker in pleegzorg of andere kleinschalige gezinsvormen. Hierdoor is het aantal kinderen die behoefte hebben aan pleegzorg fors toegenomen en stijgt de vraag naar pleeggezinnen.”

Als een kind uit huis wordt geplaatst, wordt er altijd eerst binnen het netwerk van het gezin gekeken of opvang mogelijk is. Bijvoorbeeld bij familie, of mensen van de school of sportclub. Lukt dat niet, dan biedt een pleeggezin de oplossing. Vaak gaat het dan om een voltijd plaatsing, maar soms ook deeltijdzorg – bijvoorbeeld in de weekenden of de vakanties. Ook zijn er pleegouders die alleen crisispleegzorg doen: tot er een definitieve oplossing wordt gevonden, bieden ze – soms voor een paar dagen, soms voor een aantal maanden – acute hulp aan kinderen.

Supergewone Mensen Gezocht
Er zijn zeker 3.500 nieuwe pleegouders nodig om de forse groei in vraag naar pleegzorg op te vangen. Rienstra: “Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn als pleegouder, omdat ze bijvoorbeeld een drukke baan hebben, homoseksueel zijn, alleenstaand zijn, te veel of te weinig verdienen. Maar dat is onzin. Pleegouders hoeven ook geen superhelden te zijn; het zijn juist hele gewone mensen. Die door heel gewoon te doen, iets supers kunnen betekenen voor een pleegkind.”

Twintig verhalen over pleegzorg
Centraal in de nieuwe wervingscampagne staat de SuperGewoneMensenGezocht.nl. Daar staan twintig verhalen over pleegzorg verteld door voormalig (inmiddels) volwassen pleegkinderen, (pleeg)ouders en experts. Zoals het verhaal van Marlou, die vanaf haar 30ste pleegmoeder was voor een 16-jarige jongen. Om de week was hij een weekend bij Marlou. En die weekenden waren eigenlijk verrassend normaal. Marlou: “Je hoeft echt niet elke week naar Duinrell, gewoon samen boodschappen doen is al genoeg.” 

Verbeteragenda praktische zaken pleegzorg
Wanneer je de zorg voor een pleegkind op je neemt, zijn er regelmatig praktische problemen waar je als pleegouder tegenaan loopt. Zo is het openen van een bankrekening voor je pleegkind en het beheer daarvan behoorlijk ingewikkeld. Ook het aanvragen van toestemming om pleegkinderen mee te nemen op vakantie in het buitenland wordt vaak genoemd als probleem, net als de vergoeding van gemaakte kosten en het aanvragen van verlengde pleegzorg. Voor al dit soort praktische zaken, die vaak moeilijk te regelen zijn voor pleegouders, heeft de NVP heeft een Verbeteragenda gemaakt.

Download hier de verbeteragenda.

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER