stress

Overbezorgde en controlerende ouders worden ook wel helikopterouders genoemd. Hun kinderen krijgen op latere leeftijd vaker last van emotionele problemen zoals eenzaamheid, angsten en depressies.

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden hiervoor jarenlang een groep van ruim vierhonderd kinderen. Dat meldt de Nationale Zorggids naar aanleiding van een artikel op Nu.nl. De onderzoekers lieten tweejarigen samen met hun moeder met speelgoed spelen. Ze keken tijdens dit proces met name naar de moeder en haar betrokkenheid bij het spelende kind en in hoeverre ze haar kind zelf liet spelen of er invloed op wilde uitoefenen.

Herhaling na drie en zeven jaar

De kinderen werden op 5-jarige leeftijd nogmaals onderworpen aan een test. Ze werden niet gevraagd om te spelen en hun moeder was er ook niet bij, maar in deze test ging het om het gedrag van het kind nadat hun snoepjes werden afgepakt. Daarnaast kregen ze een puzzel om binnen een bepaalde tijd op te lossen. De onderzoekers wilden zo weten hoe kinderen onder tijdsdruk presteerden. Leraren van de 5-jarigen werden gevraagd of hun leerlingen last hadden van emotionele problemen, prestatieproblemen en of ze sociaal vaardig waren. Ook op 10-jarige leeftijd werd door de leraren op gedrag gecontroleerd.

Minder stabiel en sociaal

Een controlerende moeder lijkt te zorgen voor een kind met emotionele problemen. Ze zijn minder stabiel en sociaal. Nader onderzoek zou moeten uitwijzen of dit ook geldt als duidelijk is dat de moeder zelf kampt met problemen. Wel durven de onderzoekers een verband te leggen tussen weinig of geen zelfregulering bij het kind en emotionele problemen, zoals depressies en angsten, later in hun leven.

Bron: nationalezorggids.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER