Recensie door Bob de Raadt van ‘In gesprek met je ouders – Handleiding voor je belangrijkste interview’

‘In gesprek met je ouders’ is een waardevol boek, zeker als jij zelf op ontdekkingstocht gaat met de aangereikte interviewvragen. Terecht voegt de auteur, Rene Diekstra, aan dit boek de ondertitel toe: “om te weten waar je bent of waar je naartoe gaat moet je weten waar je vandaan komt”. Het motto luidt: ‘Meer weten is meer begrijpen is meer waarderen’.

Aan dit boek ging een aantal krantencolumns vooraf. De eerste column maakte veel pennen los, merkte de auteur tot zijn eigen verbazing. De titel van de column luidt: ‘Intieme vreemden’. Hierin vertelt Diekstra over de cursus  Levenslooppsychologie, die hij geeft, met de opdracht aan zijn studenten om hun ouders afzonderlijk te gaan interviewen. Vaak blijken kinderen en hun ouders elkaar toch niet zo goed te kennen als zij denken te weten en zijn zij naar elkaar toe, zoals Diekstra dat noemt, ‘Intieme vreemden’. Er is een aarzeling om met elkaar dieper in gesprek te gaan.

In die column vermeldt hij ook dat er een interviewschema beschikbaar is, als een praktisch hulpmiddel om dat gesprek tussen ouder en kind op gang te helpen. Al snel daarna komt er een mail bij hem binnen met het verzoek om dat interviewschema toegezonden te krijgen.

In het interviewschema komen bijvoorbeeld de volgende thema’s naar voren:
– over je ouders;
– over geboorte, woon- of verblijfsplaats gezin van herkomst en veranderingen daarin;
– over de gezinssamenstelling; over beroep, werk en loopbaan;
– over familieactiviteiten, hoogtijdagen en hoogtij-gebeurtenissen;
– over relaties; over persoonlijke, sociale, religieuze en politieke betrokkenheid als (jong)volwassenen en later”.

Verder komen vragen aan de orde als: “Zijn er gebeurtenissen uit het verleden die jou niet loslaten?” en “Welke levenslessen wil jij jouw kleinkinderen vertellen?”

Toen ik het boek en de interviewvragen las, ging ik al snel in gedachten de geschiedenissen van mijn vader en mijn moeder na. De vragen brengen inderdaad het onderlinge gesprek op gang, vaak met verrassende verhalen. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op de volgende website: https://diekstra.nl/je-belangrijkste-interview/. Ik hoop dat je na jouw eigen interview kunt zeggen: ‘Meer weten is meer begrijpen is meer waarderen’.

In gesprek met je ouders >

Bob de Raadt, medisch maatschappelijk werker in het Erasmus MC-Sophia, contextueel hulpverlener, ouderbegeleider. Gastdocent bij de Erasmus MC-Academie, Rotterdam. www.bobderaadt.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER