‘Richt je op de toekomst en houd altijd je einddoel voor ogen’. Of: ‘blijf altijd het beste uit jezelf halen’. Het zijn dingen die ouders regelmatig tegen hun kinderen zeggen. Want je hebt natuurlijk het beste met je kind voor. Maar al die adviezen werken juist contraproductief. Sterker nog: ze kunnen een burn-out veroorzaken en op die manier juist tot minder succes leiden.

Dat zegt onderzoeker Emma Seppäla in een interview waarover rtlz.nl bericht. Volgens Seppäla geven ouders geven hun kinderen totaal verkeerde adviezen over hoe ze hun leven tot een succes kunnen maken.

Drie verbeterpunten

Wat doen ouders verkeerd? Drie adviezen hoe het volgens Seppäla beter kan:

1. Ouders: houd je einddoel in de gaten – Beter is: leef in het moment.
Volgens Seppäla zouden ouders hun kinderen beter kunnen vertellen dat ze op dit moment gelukkig moeten zijn. Want uit onderzoek zou blijken dat geluk mensen 12 procent productiever maakt. Zo haal je die doelen dus ook.

2. Ouders: blijf het beste uit jezelf halenBeter is: relax
Kinderen maken zich nu meer zorgen dan vroeger, zegt Seppäla. Ze hebben stress. En die stress wordt nog eens vergroot omdat ze zien dat hun ouders het niet veel anders doen. Stress lijkt bijna onoverkomelijk. In plaats van kinderen nog verder onder druk te zetten door te zeggen dat ze altijd het beste uit zichzelf moeten halen, kunnen ouders hun kinderen beter leren ontspannen. Hoe gaan ze om met al die stressvolle momenten? Dat kan volgens Seppäla met yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

3. Ouders: blijf bezigBeter is: verveel je
Voetbal, gitaarles, de knutselclub: ook na schooltijd worden de schema’s van kinderen overladen met activiteiten. Dat is niet verkeerd. Maar uit onderzoek blijkt dat we eerder briljante ideeën bedenken als we juist helemaal niets doen. Dus geef je kind ook tijd om even niets te moeten. Daar worden ze volgens Seppäla creatiever en innovatiever van, en bovendien helpt het kinderen ook om zich te ontspannen.

The Happiness Track

Seppäla schreef een boek over de weg naar geluk: The Happiness Track.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER