Er zijn steeds meer organisaties die informele hulp aan kwetsbare gezinnen bieden. Vijf van hen vormen sinds kort een collectief en presenteren zich in een gezamenlijke brochure. De krachtenbundeling is bedoeld om gemeenten te ondersteunen bij hun inkoopbeslissing.

Het betreft organisaties die (potentieel) landelijk werken en aantoonbaar de nodige ervaring hebben. Het gaat achtereenvolgens om:

  • Samen Oplopen
  • Stichting Meeleefgezin
  • Steunouder Nederland
  • Stichting Buurtgezinnen.nl
  • Gezin in de Buurt

Doelgroepen

De vijf organisaties richten zich stuk voor stuk met hun hulpaanbod op kwetsbare gezinnen. De doelgroepen verschillen echter.

Stichting Oplopen richt zich op gezinnen of jongeren die lichte, brede steun kunnen gebruiken tot gezinnen met complexe multi-problematiek. Bijvoorbeeld alleenstaande moeders, gezinnen in minimumsituatie/schulden, ouders die de samenleving niet begrijpen, Vluchtelinggezinnen.

Stichting Meeleefgezin is er voor kinderen van -9 mnd t/m 4 jaar (geen LVB) van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen, opgelopen trauma’s vanuit het land van herkomst en ervaring met huiselijk geweld.

Steunouder Nederland  biedt hulp aankinderen en gezinnen in kwetsbare situaties met een onvoldoende sociaal vangnet.

Stichting Buurtgezinnen.nl is er voor overbelaste gezinnen met problemen van uiteenlopende aard die niet kunnen terugvallen op eigen netwerk

Gezin in de Buurt (van Stichting Present) richt zich op mensen die zelf door tekort aan geld, gezondheid en/of netwerk geen passende steun kunnen organiseren, terwijl ze die steun vanwege diverse problematieken wel nodig hebben.

Brochure

De vijf organisaties vinden het belangrijk dat meer gemeenten deze informele vormen van hulp in hun jeugdaanbod opnemen en willen elkaar daarin versterken. Voor gemeenten is het een kans de transformatie en besparingen in de jeugdzorg vorm te geven.

Gezamenlijk is voor gemeenten de brochure ‘Overzicht gezinsvoorzieningen’ gemaakt met informatie over het aanbod, klik hier.

 

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER