Het ouderschap kan aardig wat opvoedstress met zich meebrengen, weet journalist Anna van den Breemer (34) uit ervaring. Reden genoeg om haar opvoedrubriek ‘Iedereen doet maar wat’ uit de Volkskrant te bundelen in een boek. Opvoeden kan een mijnenveld zijn: zo veel meningen, zo veel twijfels.

Het boek is ‘een nuchtere gids om ouders gerust te stellen’, concludeert indebuurt.nl. Haar inspiratie voor het boek ‘Alle ouders klungelen maar wat aan’ haalde ze niet alleen uit eigen ervaring.

Nuchter en geruststellend

In haar rubriek schrijft Anna van den Breemer naar eigen zeggen op een nuchtere en geruststellende manier over opvoeden. Juist de uiteenlopende meningen én het delen van ogenschijnlijk perfecte plaatjes van andere ouders op social media, zorgt volgens haar soms voor behoorlijk wat opvoedstress. “Daarom deel ik mijn eigen ervaring, waarin het echt niet altijd perfect gaat én spreek ik met deskundigen en andere ouders.”

Voor haar boek sprak ze met diverse deskundigen voor het theoretische kader en achtergrond. Daarnaast komen in het boek verschillende bekende Nederlanders aan het woord, onder wie oud-hockeyster  Naomi van As, VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en cabaretière Nienke Plas. Hierbij waren ze behoorlijk openhartig. “Zo vertelde Naomi van As dat zij zich best eenzaam had gevoeld in de eerste weken met een baby omdat haar partner als topsporter geregeld van huis was. Klaas Dijkhoff was open over momenten waarop hij soms thuis zijn geduld verloor.”

Houvast

Tijdens stressmomenten zoals die van Klaas Dijkhoff, biedt het boek van Anna houvast. “Er zit namelijk een register achterin waar je snel het juiste onderwerp kan opzoeken”, legt ze uit. “Weigert je kind broccoli te eten? Dan zoek je ‘broccoli’ in de gids”, lacht ze. Naast het thema ‘Eten, slapen en dagelijks leven’, schrijft ze over regels, tradities en het leuk houden van de relatie tijdens de tropenjaren. Ook geeft ze organisatietips.

Niet één advies

Na gesprekken met deskundigen en het uitwisselen van ervaringen, kon ze het als moeder natuurlijk niet laten ook enkele tips zelf uit te proberen. “Hoe schadelijk is het bijvoorbeeld om de vrije tijd van je kind vol te proppen met meerdere sporten? Welke tafelschikking werkt het best tijdens het avondeten?” Daarnaast vertelde een pedagoog haar dat er volgens hem twee soorten kinderen zijn, de paardenbloem en de orchidee. Paardenbloemkinderen hebben weinig nodig om te bloeien, terwijl het tere orchideekind net iets meer aandacht nodig heeft. Er is niet één advies dat voor alle kinderen werkt.”

Alle ouders klungelen maar wat aan >>

Bron: indebuurt.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER