Het ‘Mockingbird Family Model’ kan voorzien in de behoefte om pleeggezinnen beter te ondersteunen. Ook kan het model bijdragen aan het realiseren van stabielere pleegzorgplaatsingen. Daarom komt het Mockingbird Family Model naar Nederland. Binnenkort wordt hiertoe een stichting opgericht.

Dit blijkt uit een verkenning van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, Stichting Kinderpostzegels Nederland, het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd en KennisBureau ter Meulen. Het Mockingbird Family Model is een pleegzorgmodel waarin pleeggezinnen samen een netwerk vormen. Spil van het netwerk zijn de Hubhome-ouders, een (voormalig) pleeggezin dat een netwerk vormt met 6 tot 10 andere pleeggezinnen. Het netwerk ondersteunt elkaar en onderneemt leuke activiteiten, organiseert trainingen en themabijeenkomsten. De Hubhome-ouders zijn 24 uur per dag beschikbaar voor ondersteuning aan de pleeggezinnen. Het Hubhome heeft twee extra slaapkamers voor kinderen uit de pleeggezinnen. Wanneer er een crisis ontstaat, hoeft een pleegkind niet naar een vreemd gezin, maar kan het opgevangen worden in het Hubhome. Het pleeggezin kan dan even opladen. Ook de omgang met de biologische familie kan hier plaatsvinden.

Pleegkinderen vinden in het Mockingbird-netwerk een gevoel van verbinding: ook als ze de pleegzorg verlaten, hebben zij voor altijd een netwerk waar ze op terug kunnen vallen en dat hen richting zelfstandigheid begeleidt.

Het model:

  1. Het is een duurzame methode die voorziet in de behoeften van alle gezinsleden;
  2. Is toepasbaar in de Nederlandse pleegzorg en er is genoeg ruimte om Nederlandse accenten te leggen, bijvoorbeeld de relaties met biologische families;
  3. Is wetenschappelijk onderbouwd en sluit aan bij bekende knelpunten en behoeften van Nederlandse pleeggezinnen.

De eerste reacties binnen de sector zijn veelbelovend: bij een groot deel van de gemeentelijke jeugdregio’s en pleegzorgorganisaties is enthousiasme over het model. In zowel Engeland (2016 en 2020) als Amerika (2016) zijn de evaluaties positief. Het model heeft een positief effect gehad op het behoud van pleegouders en daarmee op de stabiliteit van pleegzorgplaatsingen.

Oprichting stichting

Eerdaags wordt er een stichting voor Mockingbird Nederland opgericht en geïmplementeerd binnen de sector pleegzorg. Ook worden voorbereidingen getroffen voor het driejarig programma Mockingbird, dat start in het tweede kwartaal van 2021. De ambitie is om in drie jaar enkele tientallen Mockingbird-netwerken te bouwen. Dit is slechts een start: na afronding van het driejarig programma is het doel nog meer Mockingbird-netwerken.

Het programma wordt met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland en het Oranjefonds uitgevoerd. Hier komt mogelijk nog een derde fonds bij. Wil je meer informatie over het programma? Neem dan contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl.

Bron: denvp.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER