Hoge werkdruk

Banen die veel vergen van ouders en ten koste gaan van tijd met het gezin, brengen mogelijk de mentale gezondheid van kinderen in gevaar. De door de werkdruk veroorzaakte stress heeft invloed op het welzijn van het gezin.

Dat concluderen wetenschappers van de Australian National University (ANU) na een tienjarig onderzoek onder 2.500 stellen en hun kinderen in Australië waarover NU.nl bericht. De resultaten zijn gepubliceerd in Social Science & Medicine.

Verstoorde balans

Volgens Lyndall Strazdins van de ANU is dit de eerste studie waarbij is aangetoond dat het ontbreken van een goede werk-privébalans invloed heeft op de mentale gezondheid van een kind. Tijdens het onderzoek werd onder meer gekeken naar emotioneel gedrag van kinderen, gedragsproblemen, hyperactiviteit en relaties met leeftijdsgenoten. “Conflicten tussen het werk en gezinsleven van ouders leidde tot grotere mentale gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals terugtrekking en angsten”, aldus Strazdins. “Het goede nieuws is dat het weer beter met ze gaat zodra hun ouders een betere balans tussen werk en privé vinden.”

Hoge werkdruk

Volgens hoofdonderzoeker Huong Dinh lopen kinderen het grootste risico op mentale gezondheidsproblemen als hun ouders moeite hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Dat is vaak het geval bij banen waarbij de werkdruk hoog is, waarbij lange uren worden gemaakt en er onzekerheid bestaat over de baan.

Volgens Dinh hadden zes van de tien koppels weleens moeite met het vinden van een werk-privébalans. Een op de zeven had langdurige perioden meegemaakt waarin een van de ouders de balans kwijt was. “Als ouders moeite hebben met het combineren van verplichtingen voor werk en het gezin, worden ze moe, gestrest, chagrijnig en ongelukkig”, aldus Dinh. “Dat heeft invloed op de gezinsrelaties en het welzijn van de kinderen.”

Parents’ transitions into and out of work-family conflict and children’s mental health: Longitudinal influence via family functioning

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER