innovatieatelier

Hoe communiceer je ‘ouder-proof’? Die vraag stond op 1 december centraal tijdens het innovatieatelier van het NCJ. Innovatiepioniers van JGZ-organisaties uit het hele land kwamen bijeen om gezamenlijk te werken aan het optimaliseren van communicatiemiddelen richting ouders. Een overzicht van de opbrengst!

Hester van Thiel heeft de afgelopen tijd, namens BrandDoctors, onderzoek gedaan onder ouders over brieven die zij van de JGZ-organisaties ontvingen. Hieruit kwamen tien gouden tips voor (schriftelijke) communicatie met ouders naar voren. Voorbeelden zijn: laat weten wat men kan verwachten, wees niet dwingend, bied informatie gedoseerd aan, en geef keuze in een favoriet communicatiekanaal.

Eén regionale visie

Naast het gezamenlijk werken aan het optimaliseren van communicatiemiddelen, werd tijdens het atelier een presentatie gegeven over hoe beleidsadvisering in de JGZ opgepakt kan worden. Dit gebeurde aan de hand van het ‘Rader-model’, een hulpmiddel om tot één regionale visie op publieke gezondheid te komen. Het model verbindt de verschillende gezondheidsdomeinen en biedt de mogelijkheid om aan de ‘knoppen’ (de raderen) te draaien die invloed op elkaar hebben. Op de website Gezondheid in Sociaal Domein staat meer informatie over het model, waaronder de score per gemeente.

Nynke Steenbergen van JGZ Zuid-Holland West gaf aan dat zij het ‘Rader-model’ graag willen gaan implementeren in hun JGZ-organisatie. Ze is op zoek naar andere JGZ-organisaties die dit model overwegen, zodat ze hierin samen kunnen optrekken. Neem voor meer informatie contact op met Nynke Steenbergen via n.steenbergen@jgzzhw.nl.

Innovatiepioniers welkom!

Werk jij aan nieuwe thema’s en zoek je verbinding? Het NCJ innovatieatelier staat open voor nieuwe innovatiepioniers! Neem contact op met Ellen-Joan Wessels voor meer informatie of volg de pioniers via het Innovatienetwerk JGZ op Google+(aanmelden kan door te klikken op de groene button met ‘deelnemen’ of bekijk de instructie).

Opbrengst innovatieatelier

De kennis en ervaring die in het innovatieatelier van 1 december 2017 is opgedaan, stelt het NCJ graag beschikbaar voor de hele JGZ.

> Bekijk de presentatie van Ellen-Joan Wessels van het NCJ ‘Innoveren kun je leren’

> Bekijk de presentatie van Nynke Steenbergen van JGZ Zuid-Holland West

> Bekijk de presentatie van Angela Vos van GGD Gelderland-Midden en het voorbeeld: de Arnhemse versie van de integrale jeugdrapportage

> Bekijk de 10 gouden tips voor communiceren met ouders

> Bekijk het fotoverslag

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER