Een groot deel van de reguliere gehandicaptenzorg sluit niet meer aan bij de behoefte van de hedendaagse ouders. Gevolg is dat bezorgde ouders vaak ten onrechte als lastig worden beschouwd.

Dat zegt Kees Erends, bestuurder van ´s Heeren Loo, in het augustusnummer van  Markant.  Volgens Erends zijn er geleidelijk aan twee werelden ontstaan: de PGB-wereld waarin zorg op maat georganiseerd wordt, en daar tegenover de wereld van de reguliere zorg. “Die werelden moeten we dichter bij elkaar brengen.” Erends reageert hiermee op het steeds groter wordende aantal ouders die via voorstellingen, blogs, boeken, of media aandacht vragen voor hun kind met ernstig meervoudige beperkingen.

Altijd helpen

Dat betekent wat Erends betreft dat aanbieders kinderen én ouders ook thuis, in een kangoeroewoning of via parttime wonen, moet steunen, zelfs als ze geen zorg afnemen. “Na twintig jaar weten alle ouders hoe het werkt in de zorg. Maar de tocht die ze hebben moeten afleggen is verschrikkelijk. Al die financieringsbronnen, de druk. En de overheid en financiers werken niet mee. Ik vind dat we deze ouders als instelling moeten helpen. Dat we ook de kennis moeten bieden over vragen als: wat betekent het voor je relatie en je werk, waar moet je zijn om je woning aan te passen, waar kan een kind logeren? Wij moeten niet degenen zijn die op al die vragen één antwoord hebben, namelijk: je kunt bij ons komen wonen.”

Lastig

Ook collega-bestuurder Jan Duenk, van Abrona, vindt dat er meer aandacht moet zijn voor ouders: “Ze stellen vragen die wij lastig vinden, omdat we er soms niet meteen een antwoord op hebben. Het laatste wat we dan moeten doen, is die ouders zélf als lastig bestempelen.”

Voorstelling Lastige Ouders

In het artikel komt ook actrice Marike van Weelden aan het woord, die op basis van haar eigen ervaringen de voorstelling Lastige Ouders maakt, die in oktober in première gaat. “Wat me altijd heel erg verbaasd heeft in de zorg, is hoe snel je tegenover elkaar komt te staan”, zegt zij. “Terwijl je sámen het beste voor een kind wilt.´ Volgens haar is theater een mooie vorm om de gezamenlijkheid weer te vinden. Om samen iets te ervaren en van daaruit verder te gaan.

Foto: Marike van Weelden en Pieter Tiddens in de voorstelling Lastige Ouders

Bronnen: skipr.nl / vgn.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER