De geboorte van een tweede kindje zet zowel het welzijn als de partnerrelatie nog meer onder druk dan de geboorte van een eerste kind. Ondersteuning van de partnerrelatie is dan ook juist van belang voor ouders die al ervaring hebben. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van de Hogeschool Leiden. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat het welzijn van stellen afneemt na de geboorte van een kindje en dat de kwaliteit van de partnerrelatie minder wordt. Dat dit bij de komst van de tweede anders ligt, is nieuw. De resultaten impliceren onder meer dat ouderschapsprogramma’s waarin de focus ligt op het versterken van levensvaardigheden van ouders, een positief effect hebben op hun welzijn.

Onderschatting

Het meest in het oog springend zijn verschillen tussen ouders van een eerste kind en gezinnen waarin nog een baby werd geboren. Ervaren ouders scoren weliswaar hoger wat betreft hun oudervaardigheden (kind verzorgen), maar blijven achter wat betreft relatiekwaliteit. Ook welzijn wordt (negatief) beïnvloed door het aantal kinderen. De komst van een tweede kind lijkt dus erg onderschat. Opvallend was dat het welzijn niet zo zeer voorspeld wordt door hoe goed de ouder kan verzorgen en opvoeden (opvoedvaardigheden), maar veel meer door de algemene levensvaardigheden zelfvertrouwen, omgaan met de eigen emoties en communicatievaardigheden.

Verschillen tussen vaders en moeders

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vaders en moeder van elkaar verschillen wat betreft deze voorspellers van hun welzijn: moeders hebben minder zelfvertrouwen en scoren lager op emotieregulatie dan vaders, terwijl vaders zichzelf lager scoren op de opvoedvaardigheden. Of zij daadwerkelijk minder vaardig zijn dan moeders, bijvoorbeeld omdat zij weinig tijd met hun baby kunnen doorbrengen, of dat zij zichzelf lager inschatten omdat zij zich hierover onzeker voelen, zou verder onderzocht moeten worden.

Partnerprogramma’s

De uitkomsten zijn gebaseerd op een grootschalig, longitudinaal onderzoek van het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van Hogeschool Leiden naar het welzijn van ouders, waarin ouders ten minste vier jaar worden gevolgd: Leuker voor later. Het lectoraat onderzocht bij 416 ouders (90 vaders, 326 moeders) van een baby tot 1 jaar oud welke factoren bijdragen aan het ouderwelzijn. Het ging zowel om kersverse ouders als om ouders met een baby en een of meerdere oudere kind(eren). Uit het onderzoek vloeit voort dat programma’s waarin de partnerrelatie centraal staat, zoals OuderTeam.nu, niet alleen geschikt zijn voor nieuwe ouders, maar juist ook voor ouders die al ervaring hebben.

Publicatie in Journal of family Social Work
Over het onderzoek is in augustus een artikel gepubliceerd in de Journal of Family Social Work: Transition to parenthood: it does not get easier the next time. Exploring ways to support well-being among parents with newborns.

Bron: captise.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER