Familie leden vertonen gelijkenissen in de mate en ernst van agressie. Dit komt vooral door genetische overeenkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van biologisch psycholoog Camiel van der Laan. Bovendien speelt genetisch risico een rol bij het voortzetten van agressief gedrag gedurende de levensloop. Er zijn echter ook verschillen in agressie binnen families. Volgens het onderzoek spelen zowel genetische verschillen als omgevingsinvloeden een rol.

In de periode tussen 1991 en 2015 is agressie binnen de onderzochte populatie licht afgenomen. Van der Laan: “Familieleden lijken niet alleen op elkaar in de mate en ernst van agressie die zij vertonen, maar ook in de mate waarin zij meegaan met deze neerwaartse trend óf juist afwijken van deze trend. Kortom, positieve veranderingen in de samenleving hoeven niet voor iedere persoon en iedere familie even goed uit te pakken.”

Slechte opvoeding alleen maakt niet agressief

Genetische invloeden en omgevingsinvloeden zijn ongeveer even belangrijk bij het verklaren van verschillen tussen mensen in de mate en ernst van agressief gedrag. Overeenkomsten binnen families zijn echter vooral toe te schrijven aan genetische overeenkomsten. Van der Laan: “Met dit onderzoek laat ik zien dat problemen met agressie niet enkel toe te schrijven zijn aan een slechte opvoeding en falende ouders. Een kind kan de pech hebben dat het een hoog genetisch risico op agressie erft, wat betekent dat het meer kans heeft agressief gedrag te vertonen in eenzelfde situatie dan iemand met een laag genetisch risico.”

Behandeling

Van der Laan benadrukt dat het belangrijk is om met deze verschillende invloeden rekening te houden wanneer we verschillen in agressie beter willen begrijpen, en bovendien effectievere interventie strategieën willen ontwikkelen. “Een belangrijke volgende stap is dan ook om te onderzoeken welke omgevingskenmerken leiden tot verschillen binnen families. Genetisch identieke eeneiige tweelingen kunnen hier een belangrijke rol bij spelen, omdat we bij hen onderliggende genetische verklaringen kunnen uitsluiten”, aldus van der Laan.

Bron: vu.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER