Kindermishandeling - Peuter slaat handen voor ogen

Waarom hebben mensen bij seksueel misbruik de neiging om het slachtoffer of de ouders hier de schuld van geven? Naar aanleiding van de documentaire Leaving Neverland.waarschuwt klinisch psycholoog Iva Bicanic dit niet te doen. “Draai ouders van misbruikt kind de rug niet toe.”

Iva Bicanic is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC en Centrum Seksueel Geweld. Zij ziet dat omstanders vaak meteen hun mening klaar hebben, in plaats van compassie te tonen.

Kwetsbaarheid

“Als we die verhalen horen, voelen we onze eigen kwetsbaarheid als vader en moeder”, vertelt zij in een interview met RTL Nieuws. “Dat willen we natuurlijk niet voelen. Liever houden we de realiteit ver van ons bed en dat doen we door de ouders de schuld te geven. Zij hadden het moeten zien, ze hadden beter moeten weten, etcetera.” Maar volgens haar kunnen dergelijke verwijten en beschuldigingen zelfs schadelijker zijn dan de gebeurtenis zelf.

Oproep

Zij wijst erop dat elke ouder de ouder van een misbruikt kind kan worden. “Ik zou heel graag een oproep willen doen: als je ouders kent van een misbruikt kind en je leest dit, doe of zeg dan iets wat troost biedt. Ga naar ze toe in plaats van te zwijgen, of ze de rug toe te draaien.”

Lees het hele interview op RTL Nieuws >>

Bron: huiselijkgeweld.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER