De problematiek die speelt binnen gezinnen waarbij sprake is van kindermishandeling en partnergeweld is vaak heftig en hardnekkig. Het herkennen van vijf gezinsprofielen helpt je bij het begrijpen van wat er speelt. Dit geeft richting aan de hulp die nodig is.  Dit blijkt uit ‘Kwestie van lange adem’, het grootschalige onderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Een speciale editie van Augeo Magazine bericht erover.

Het Verwey-Jonker Instituut deed uitgebreid onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld bij gezinnen die gemeld waren bij Veilig Thuis. De resultaten geven een gedetailleerd beeld van deze gezinnen. Wat blijkt? De problematiek die speelt binnen deze gezinnen is veel heviger en hardnekkiger dan gedacht werd. Om gericht maatwerk te kunnen bieden aan een gezin is screening en analyse van het soort geweld en de problematiek in het gezin nodig.

Vijf profielen

Hoewel elk gezin uniek is, zijn er verschillende profielen te onderscheiden, met elk een andere problematiek die op de voorgrond staat. Deze profielen kunnen helpen bij het in kaart brengen van het geweld. Want het herkennen (of uitsluiten) van bepaalde geweldspatronen helpt bij het begrijpen van wat er speelt en uiteindelijk welke hulp nodig is.

Lees hier het magazine

Over Augeo Foundation

Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken. Met online scholing en ervaringen van de Jongerentaskforce versterken we professionals. We organiseren steun voor kinderen, en doen samen met gemeenten onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling. Samen geven we kindermishandeling geen toekomst.

Zie ook:

Vijf profielen van gezinnen waar kindermishandeling voorkomt
Gesprekshandreiking verbetert aanpak kindermishandeling

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER