Hoe betrek je ouders met een migratieachtergrond bij grote en kleine vragen rondom de opvoeding van hun kinderen. Professionals weten vaak niet hoe het gesprek over dit soort heikele thema’s aan te gaan. Het KIS-onderzoek ‘Ouders ondersteunen bij Weerbaar opvoeden’ geeft richting.

Ouders met een migrantenachtergrond hebben soms moeite om hun kinderen op zo’n manier op te voeden dat zij zich thuis voelen in en verbonden met Nederland. En ze weerbaar te maken tegen spanningen en negatieve ervaringen.

In de pilots ontwikkelden en experimenteerden partijen met enkele ‘heikele opvoedthema’s’ zoals wij-zij gevoelens en discriminatie. Via een actieonderzoek is de ontwikkeling van de pilots gevolgd. Onderzoekers liepen mee met activiteiten binnen de pilots, woonden bijeenkomsten bij en spraken met betrokkenen.

Handvatten en good practices

Naast het continue leerproces tijdens de uitvoering van de pilots, heeft het actieonderzoek handvatten en good practices opgeleverd. Met deze bouwstenen kunnen professionals het gesprek met ouders over de opvoeding vormgeven. Ook als het om heikele thema’s gaat.

Lessen

De lessen uit de pilots zijn ook te lezen in een samenvatting van het rapport.

Samenvatting >>

Artikel en document

Praktische lessen over weerbaar opvoeden:
in gesprek over opvoeding en geloof >>

Download de publicatie >>

Bron: kis.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER