Bijna alle volwassenen vinden dat mensen voldoende inkomen en een vaste relatie moeten hebben voordat zij aan kinderen beginnen. Ook een afgeronde opleiding, samenwonen en een vaste baan worden als belangrijke voorwaarden gezien voor het ouderschap. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2017 van het CBS.

Ongeveer 9 op de 10 volwassenen vinden het belangrijk dat er voldoende inkomen is om een toekomstig gezin te onderhouden, en dat de partners een vaste relatie hebben en samenwonen. Voor ruim 7 op de 10 zijn een afgeronde opleiding en een vaste baan belangrijk, en ongeveer 6 op de 10 vinden dat toekomstige ouders eerst van hun vrijheid moeten genieten of werkervaring opdoen en aan hun carrière werken. Aan trouwen voordat er kinderen komen hechten met bijna 3 op de 10 veel minder mensen belang. Dat komt overeen met de praktijk: van steeds meer baby’s zijn de ouders niet getrouwd.

Vaste baan vooral belangrijk voor jongeren

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar vinden het hebben van een vaste baan voordat er kinderen komen het vaakst belangrijk (88 procent), gevolgd door 75-plussers (82 procent). Ook een afgeronde opleiding vinden jongeren en ouderen vaker van belang dan de overige

Vrouwen hechten meer belang aan vrijheid en werk

Vrouwen (65 procent) vinden het vaker dan mannen (60 procent) belangrijk dat mensen eerst een tijdje van hun vrijheid genieten voordat ze aan kinderen beginnen. Mannen hechten minder waarde aan een vaste baan en aan het opdoen van werkervaring of carrière maken voordat er kinderen komen. In de praktijk zijn het vooral vrouwen die na de geboorte van het eerste kind minder gaan werken om werk en zorgtaken te kunnen combineren.

Ideale leeftijd ouderschap lager dan werkelijke leeftijd

De ondervraagden vinden 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd om moeder te worden, en 26,8 jaar om vader te worden. Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld met 29,8 jaar, vier jaar later dan de ideaal geachte leeftijd. Mannen waren gemiddeld 32,7 jaar, zes jaar ouder dan het ‘ideaal’. Overigens vindt bijna een vijfde dat er geen ideale leeftijd is om voor de eerste keer moeder of vader te worden en heeft 10 procent geen antwoord gegeven op deze vragen.

Bron: Persbericht CBS

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER