Kindermishandeling - Peuter slaat handen voor ogen

Ondanks talloze initiatieven slaagt het zorgveld er niet in kindermishandeling als probleem goed te herkennen. Het aantal slachtoffers neemt niet af, terwijl het aantal (her)meldingen zelfs toeneemt. Bijzonder hoogleraar prof. dr. Majone Steketee hoopt vanuit haar leerstoel aan de Erasmus Universiteit bij  te  dragen aan de ontwikkeling van kennis over hoe de intergenerationele overdracht van geweld te doorbreken is.

Dat laat Majone Steketee weten in haar inaugurele rede uitgesproken bij de aanvaarding vanhaar benoeming tot bijzonder hoogleraar Intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel richt zich op de vraag: Hoe effectief zijn we in het beschermen van kinderen? “Het is belangrijk om de werkzame elementen te signaleren die het verschil kunnen maken”, aldus Steketee.  “Welke elementen dragen bij aan het verbeteren van de situatie van het kind en het doorbreken van de intergenerationele overdracht van het geweld?”

Ondergeschikt aan regelgeving en regelzucht

In haar inaugurele rede gaat de hoogleraar in op de oorzaken waarom we kindermishandeling als probleem niet goed kunnen herkennen en soms niet willen erkennen. Hoe verbeteren we dat? Hoe kunnen we deze kinderen beschermen en voorkomen dat zij later dit patroon herhalen? Ze belicht het probleem van kindermishandeling van verschillende kanten. En laat zien dat het een ingewikkeld en ongemakkelijk probleem is dat met regelgeving en beleidsvoornemens niet ‘weg geregeld’ kan worden.Steketee: “Ik wil laten zien dat kindermishandeling niet voldoende herkend wordt, en dat hulp aan kinderen nog steeds ondergeschikt is aan regelgeving en regelzucht.”

Onderdelen onderzoek

Vanuit haar leerstoel, en met hulp van professionals, wil Steketee de mogelijkheden ontwikkelen om kinderen beter te beschermen en de intergenerationele overdracht van geweld een halt toeroepen. Het onderzoek is een onderdeel van een onderzoeksprogramma van het Verwey-Jonker Instituut naar de aanpak kindermishandeling in Nederland. Dit programma bestaat uit verschillende onderdelen:
• Intergenerationele overdracht van geweld: longitudinale studie en onderzoek naar zelfgerapporteerde jeugdcriminaliteit.
• Effectiviteit van de aanpak huiselijk geweld: onderzoek naar de care as usual.
• Onderzoek naar de meerwaarde van het wel of niet gedwongen karakter van de hulpverlening.
• Onderzoek naar de effectiviteit van vernieuwende interventies, zoals het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling in Kennemerland, Veilig Verder in Den Haag, Oranje Huis methodiek in Amsterdam, Alkmaar en Almere, Fier en de Veilige Veste in Friesland en de Focusmethodiek in Groningen.

De olifant in de (kinder)kamer

> Download oratie De olifant in de kinderkamer

Je gaat het pas zien als je het door hebt…

Eigenlijk kúnnen en wíllen we niet geloven dat kleine kinderen en baby’s regelmatig slachtoffer zijn van seksueel misbruik en mishandeling. Voor Vakblad Vroeg aanleiding om op woensdagmiddag 22 november 2017 een lezing over dit actuele onderwerp te organiseren. Deze wordt verzorgd door klinisch psycholoog Aafke Scharloo. Vervolgens volgt discussie en een netwerkdiner. >> Lezing Aafke Scharloo

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER