Geslachtsbevoordeling: moeder winkelt met dochter

Negen op de tien ouders zijn ervan overtuigd dat ze hun zoons en dochters gelijk behandelen. In de praktijk spenderen moeders geld echter sneller aan dochters en vaders aan zoons. Dit gebeurt in westerse en oosterse culturen. Deze onbewuste geslachtsbevoordeling kan verreikende implicaties hebben.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, dat online beschikbaar is in de Journal of Consumer Psychology. Hieruit blijkt dat een moeder vaker iets voor haar dochter koopt, terwijl een vader een cadeau voor zijn zoon zou kiezen. Terwijl meer dan 90% van de mensen in het onderzoek aangeven dat zij hun kinderen gelijk behandelen, ontdekten onderzoekers dat de meeste ouders onbewust het kind van hetzelfde geslacht voortrekken wanneer het om geld uitgeven gaat. Volgens onderzoeker Kristina Durante,  marketing professor aan de Rutgers Bedrijfsschool in New Jersey, is dit te verklaren omdat vrouwen zichzelf meer identificeren in hun dochters. Hetzelfde geldt voor mannen en zoons.

Voorbeelden experimenten

Eén experiment vond plaats onder deelnemers die een kind van elk geslacht hadden. De deelnemers werden verteld dat ze een cadeau van 25 dollar zouden krijgen voor één van hun kinderen en dat zij zelf mochten kiezen wie dat kreeg. Het merendeel van de moeders gaf het aan hun dochters, terwijl de vaders hun zoons prefereerden. Om te testen of het geslachtsvooroordeel ook in een andere cultuur plaatsvindt, hebben de onderzoekers het experiment gedaan bij ouders in India en de resultaten waren hetzelfde.

Deelnemers prefereerden kinderen van het eigen geslacht ook bij het beslissen wie er meer zou krijgen in het testament. De onderzoekers deden een ander experiment in een dierentuin waar deelnemers met een kind van elk geslacht een prijs kregen na het invullen van een enquête. Zij moesten kiezen tussen een meisjes- of een jongensrugzak. Moeders kozen de meisjesrugzak 75% van de keren en 87% van de vaders juist voor de jongensvariant.

Gevolgen

“De bevindingen hebben gevolgen voor kinderen als ze opgroeien in verschillende gezinnen”, zegt Durante. Als moeders de meeste beslissingen maken over de gezins-uitgaven, dan krijgen dochters meer aan gezondheidszorg, erfenissen en investeringen dan hun broers. Als vaders in controle zijn, dan hebben hun zonen meer kans om te profiteren op de langere termijn.

“Deze onbewuste geslachtsbevoordeling kan veel verder gaan dan alleen het gezin” aldus Durante. “Als een vrouw verantwoordelijk is voor de promoties op de werkvloer, is het waarschijnlijker dat vrouwelijke werknemers profiteren. Het tegenovergestelde kan waar zijn als mannen verantwoordelijk zijn voor zulke beslissingen” zegt Durante. “Als deze geslachtsbevoordeling invloed heeft op beslissingen met betrekking tot goede doelen, collegegeld, promoties en politiek, dan kan het implicaties hebben.

>> Do mothers favor daughters and fathers favor sons?

Vertaling: Ouders Centraal 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER