Een gunstige manier van opvoeden kan ervoor zorgen dat een kind een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen krijgt en kan voorkomen dat er problemen op dat vlak ontstaan. Het is daarom belangrijk dat ouders op dit gebied, al dan niet ondersteund vanuit de jeugdhulpverlening, goede keuzes maken.

Ouders hebben een hoop verantwoordelijkheden. Zo moeten ze ervoor zorgen dat een kind gezond eten, naar school gaat en goed verzorgd wordt, maar ook dat het kind een gezonde dosis aan zelfvertrouwen ontwikkelt. Juist bij dit laatste kan het soms nodig zijn om ze daar een handje bij te helpen.

Kinderen hebben vooral een veilige plek nodig waar ze zichzelf kunnen en durven ontwikkelen, met voldoende ruimte om zichzelf te uiten. Te veel kritiek de kans dat ze op een gegeven moment geen fouten meer durven te maken en zelfs een minderwaardigheidscomplex kunnen krijgen. Het is belangrijk dat ze zich gezien en gehoord voelen. De tip die ik veel ouders geef is om te stimuleren dat hun kind een hobby oppakt. Door ergens goed in te worden, stijgt het zelfvertrouwen.

Een veilige omgeving hoeft overigens niet te betekenen dat er geen regels voor het kind hoeven te zijn. Sterker nog, het is voor kinderen juist belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn. Niet alleen om te voorkomen dat ze misschien verkeerde dingen doen, maar ook weten ze zo wanneer hun gedrag juist goed is. Met name dit laatste speelt immers een belangrijke rol in het verkrijgen van zelfvertrouwen.

Dit opbouwen van zelfvertrouwen en het aanleren van nieuwe opvoedtechnieken kost wel tijd. Het is een leerproces waarbij ouders soms wel wat steun kunnen gebruiken. Ook bij wat oudere kinderen met wat minder zelfvertrouwen zijn zaken als discipline en een positieve benadering van belang. Het zal alleen wel wat meer tijd kosten om het kind zover te krijgen dat deze (weer) een zelfverzekerd gevoel over zichzelf krijgt.

Robert Driebergen,
redacteur Vitaal Gezond

Over Vitaal Gezond

Vitaal Gezond is een initiatief dat zich toelegt op het leveren van betrouwbare zelfhulpartikelen op basis van wetenschappelijk onderzoek en algemeen aanvaardbare oplossingen. Het platform biedt een uitgebalanceerde kijk op maatschappelijke en psychische problemen. Bijna elk artikel bevat links naar ondersteunende studies.

Ga voor meer informatie naar vitaalgezond.com

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER