Donderdag 13 februari vond de 10e training in ouderschapstheorie plaats bij CJG Rijnmond in Vlaardingen. Dankzij de trainingen is niet alleen het begrip van de positie van ouders versterkt, maar ook de samenwerking in het brede sociale jeugddomein. De trainingen werden verzorgd door NCJ-adviseurs Nynke Steenbergen en Mark Weghorst.

De deelnemers kwamen uit het brede sociale jeugddomein. Professionals van Veilig Thuis, wijkteams, onderwijspersoneel, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en pedagogen hebben deelgenomen aan de interactieve trainingen, waarbij de thema’s ‘aansluiten bij ouders’ en ‘ouderschap’ centraal stonden.

Aansluiten bij ouders

De trainingen zijn mede mogelijk gemaakt door de Stichting Gedragswerk. Gedragswerk richt zich op de ondersteuning van vastzittende onderwijssituaties en zij merkten op dat de aansluiting bij ouders aandacht vraagt in het veld. De training sloot goed aan op deze vraag. De animo voor de trainingen was dan ook groot. Ongeveer 400 professionals uit het brede sociale jeugddomein hebben de trainingen gevolgd. De trainingen zijn verspreid over het land gehouden bij de volgende organisaties: Icare, Dock, GGD Hollands Noorden, Gemeente Rijswijk, Gemeente Helmond, GGD Fryslân, Gemeente Zaanstad, CJG Apeldoorn, LVS Zuid-Holland Zuid, & CJG Rijnmond.

Door middel van theoretische uitleg, videofragmenten en stellingen maakten de professionals kennis met de ouderschapstheorie van Alice van der Pas en met de organisatie vertaling daarvan door Wim Goossens. De dialoog hierover werd ook aangegaan, waarbij een belangrijk gesprekspunt was hoe de professionals het verschil kunnen maken voor ouders en hoe ze aan kunnen sluiten bij de behoefte van ouders. Professionals leerden hierdoor ook elkaar kennen rondom het thema ouderschap en stelden zich soms kwetsbaar op over hun eigen ouderschap.

Slimme samenwerking

Doordat professionals uit het brede sociale jeugddomein met elkaar aan de slag gingen omtrent het thema ouderschap, is tevens de samenwerking in de maatschappelijke basis versterkt. Deze versterking was één van de belangrijke doelen van de trainingen. Tegen het einde van de training waren de professionals met elkaar tot verschillende inzichten gekomen in hoe zij ouders in hun ouderschap kunnen helpen versterken.

Ook aan de slag met ouderschap?

Wil je ook aan de slag met het thema ouderschap binnen of buiten je organisatie door middel van een training, workshop, lezing of dialoogsessie? Neem dan contact op met Nynke Steenbergen of Mark Weghorst via ouderschap@ncj.nl en neem een kijkje in het themadossier ouderschap voor meer achtergrondinformatie, video’s en inspiratie.

Bron: ncj.nl

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER