Birdnesting is een moderne vorm van de manier waarop gescheiden ouders zorgdragen voor hun kinderen. Opvallend is dat de kinderen op één adres blijven wonen. De ouders betrekken om de beurten het woonadres. Dit biedt kinderen veel stabiliteit en rust. Voor de ouders zijn de financiële en fiscale gevolgen groter dan bij de gangbare zorgregelingen.

Birdnesting oftewel co-housing bij een scheiding wordt een steeds populairdere keuze. Hiermee wordt de omgekeerde keuze gemaakt ten opzichte van de constructie waarbij juist de kinderen van woonadres wisselen. Dit verklaart de term ‘birdnesting’. De kinderen blijven hierbij in het ouderlijk huis dus op het nest. Birdnesting is een optie waarbij de ouders er uitdrukkelijk voor kiezen om een gezamenlijke rol te vervullen bij de opvoeding en verzorging van de kinderen. Hierbij kan gekozen worden voor een 50/50 verdeling maar ook voor de 60/40 optie of een andere constructie.

Doordat de ouders zich om en om bij de kinderen vervoegen, moeten zij beschikken over een (apart) woonadres. In de meest ideale situatie kunnen zij dit woonadres ook samen delen maar dat is vaak niet de wens en de realiteit.

Voordelen

De voordelen zijn met name voor de kinderen groot. Zij blijven op hun vertrouwde plek wonen, in de buurt van hun school, vriendjes en vriendinnetjes. Bovendien hoeven zij niet hun spullen in te pakken, omdat zij van huis moeten wisselen. Kinderen kunnen het vervelend vinden om steeds te moeten ‘verhuizen’. Birdnesting betekent voor hen geen wisseldagen en daarnaast spelen loyaliteitskwesties veel minder een rol. Dit is meestal voor de ouders ook het grootste voordeel en de reden dat zij voor birdnesting kiezen. Zij willen hun kinderen een stabiele woonsituatie en rust bieden; er verandert tenslotte al genoeg door de scheiding.

Nadelen

De nadelen van birdnesting spelen eigenlijk alleen bij de ouders. Zij ‘vliegen om en om uit’ tijdens de wisselweek naar een andere woonplek. Dit brengt vaak extra woonlasten met zich mee. De praktijk wijst ook uit dat de gewenste ontvlechting van elkaars privéleven bij birdnesting minder vlot. Door het gezamenlijk gebruik van een woning blijven de ouders nog heel erg met elkaar verbonden. Mogelijk kunnen zij daardoor misschien moeilijker een nieuw leven na de scheiding opbouwen. Birdnesting wordt daarom vaak als een goede oplossing voor de korte termijn gezien. Verder zijn er afspraken nodig over de huishoudelijke kosten. Denk aan de dagelijkse levensbehoeften en de kosten voor water, gas en licht. Tot slot spelen de woonlasten een grote rol in de vaststelling van de alimentatie, de hypotheekrente aftrek en het fiscale partnerschap.

Verder lezen

Birdnesting: een nieuwere vorm van de zorgregeling voor uw kinderen
Birdnesting betekenis
Birdnesting voordelen
Birdnesting nadelen
Birdnesting als oplossing voor de huidige woningmarkt
> Birdnesting financieel en fiscaal

Bronnen: scheidingsplanner.nl/ rechtennieuws.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER