Partners die scheiden, moeten veel afspraken maken. Zeker als er ook kinderen zijn. Ouderschapsbemiddelaars kunnen daarbij ondersteunen, ook in situaties waar onenigheid en conflict dominant zijn.

“Elke ouderschapsbemiddeling is anders”, aldus ouderschapsbemiddelaar Nathalie Vanhoof op sociaal.net. “Het bemiddelingstraject geeft ouders kansen om er samen uit te geraken. Soms hebben mensen tijd nodig om de relatie met hun ex-partner in een ander perspectief te zetten. Want een scheiding gaat gepaard met heftige emoties. Die moeten een plaats krijgen.”

Via ouderschapsbemiddeling nemen ouders zelf beslissingen over de regeling rond de  kinderen en maken ze samen afspraken. “We bekijken samen op welke manier ze dat ouderschap kunnen invullen. Sommige ouders hebben nog veel onderling contact,  andere blijven het liefst zo ver mogelijk uit elkaars buurt. Welke manier de beste is, is afhankelijk van vele factoren. Voor ons is een belangrijk ijkpunt: wat is het best voor het kind? Ouders maken de agenda op van de bemiddeling en zijn zelf verantwoordelijk voor het verloop ervan. We geven ook informatie over wat de wet zegt over het nemen van gezamenlijke beslissingen over de kinderen, een verblijfsregeling opmaken en het delen van kosten. De krijtlijnen van een ouderschapsovereenkomst liggen vast maar ouders kunnen die zelf nog invullen. En zoals vaak bij het werken met mensen, bestaat ook hier geen sluitend draaiboek.”

“Bij ouderschapsbemiddeling staan kinderen in de focus. We stimuleren ouders om hen mee te nemen in de gesprekken, zonder dat wij kinderen fysiek ontmoeten. Ook de kinderen zijn betrokken partij en moeten kunnen uiten hoe zij de toekomst zien. Wat baart hen zorgen en wat zien ze liever anders? Niets zet mensen zo krachtig in hun ouderrol als hierover te praten met hun kinderen.”

“Kleine hulpmiddelen kunnen daarbij helpen, bijvoorbeeld ouders een foto laten meenemen van hun kind. Tijdens de gesprekken zien ze het gezicht van hun kind en worden ze eraan herinnerd waarom ze de bemiddeling zijn opgestart. Soms zetten we ook een klein kinderstoeltje bij. Dat symboliseert het kind.”

Lees verder op sociaal.net >>

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER