echtscheiding

Na een echtscheiding loopt de communicatie tussen de voormalige partners over hun kinderen vaak stroef. Met een gratis app, onderdeel van een wetenschappelijke studie, willen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen die communicatie verbeteren.

Vaak zijn bij een scheiding kinderen betrokken. Dit betekent dat ouders hun ouderrol moeten reorganiseren. Dat loopt echter niet altijd van een leien dakje. Zo blijkt uit eerder onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat een op vier gescheiden ouders niet meer met elkaar over de kinderen spreekt en 28,5% dat minder dan één keer per maand doet. Verder neemt 43% van de gescheiden ouders nooit samen een grote beslissing over de kinderen en nog eens 40,5 % doet dit minder dan één keer per maand.

App

Om kinderen en ouders na een echtscheiding te helpen communiceren met elkaar ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (Centrum voor Longitudinaal en Levensloop onderzoek, CELLO) de applicatie KiT (Keep in Touch). De gratis app, die de eerste is voor gescheiden ouders en hun kinderen, wil alle betrokken partijen helpen om het leven in twee verschillende huizen praktisch te regelen.

Planning, prikbord, checklist en chatfunctie

“KiT bevat verscheidene functies”, vertelt onderzoeker Kim Bastaits (UAntwerpen). “Zo is er de kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. In één oogopslag wordt dan ieders planning duidelijk: van doktersafspraken over vakantieregeling tot sportwedstrijden. Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto’s met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen.”

Een checklist en een chatfunctie maken de app compleet. Sluitstuk is het informatieluik, waar je alles vindt over uit elkaar gaan en wat daarbij komt kijken. Ook kinderen vinden er informatie op hun maat. KiT is erg eenvoudig te gebruiken. Je kunt de app downloaden (iPhone of Android) en via een icoontje kan je vervolgens de andere gezinsleden registreren met de hulp van hun mailadres.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Kit-project maakt deel uit van het onderzoeksproject Families in Transitie, Transitie in Families (FITTIF) van Kim Bastaits aan de Universiteit Antwerpen, onder leiding van prof. Dimitri Mortelmans. “Met dit onderzoek willen we nagaan hoe de communicatie tussen gescheiden ouders en hun kinderen verbeterd kan worden”, aldus Mortelmans.

“Wie de app gebruikt, zal tweemaal een vragenlijst krijgen. Alle gegevens worden uiteraard anoniem verwerkt. De teksten die bijvoorbeeld in de chatfunctie worden ingevoerd, zullen nooit zichtbaar zijn voor de onderzoekers. Na de tweede vragenlijst kan de app overigens gewoon verder worden gebruikt. Niemand zal ooit te weten komen dat u deelnam aan deze wetenschappelijke studie.”

App gratis downloaden gratis

Download de app KiT voor IOS 

Download de app KiT voor Android

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER