Joyce Vlamings

Meer aandacht voor preventie. Daarvoor pleit pedagoog Joyce Vlamings. “Laten we voorkomen dat kleine vragen of zorgen betreffende opvoeden, grote problemen worden.” Dat kan door ouders te voorzien van betrouwbare opvoedinformatie. 

Joyce ontmoet dagelijks ouders met opvoedvragen. Als moeder van twee kinderen weet ze als geen ander wat je als ouder allemaal op je bordje krijgt. Die ervaring zet ze in om het ouders makkelijker te maken om opvoedvragen bespreekbaar te maken. Chronisch vermoeid zijn doordat je bijna twee jaar niet hebt geslapen. Het overkwam twee ouders die bij Joyce aanklopten voor hulp. “Al die tijd dachten zij dat het erbij hoorde. Totdat ze helemaal aan de grond zaten en niet meer verder konden. Jammer dat ze niet eerder hulp hebben gezocht. Door eerder in te grijpen, had het uiteindelijk niet zo’n groot probleem hoeven worden. Maar blijkbaar is de drempel nog steeds hoog.”

‘In online informatie zoeken schuilt een gevaar’

Als het aan Joyce ligt, kunnen ouders niet vroeg genoeg geïnformeerd worden over de situaties die ze tijdens het opvoeden tegenkomen. Wat haar betreft leren kersverse ouders al over peuter driftbuien. Ze hoopt de drempel voor opvoedadvies te verlagen. “Ouders zien het vaak als falen als ze hulp inschakelen. Ze denken bijvoorbeeld: over de speen afwennen ga ik geen advies inwinnen. Ze vinden hun vraag of probleem niet groot genoeg. Juist door op tijd dit soort ‘kleine’ zorgen aan te pakken, voorkom je grote problemen.”

En daarom is het volgens haar zo belangrijk dat er ook online betrouwbare informatie te vinden is. “Het is fijn voor ouders dat ze tegenwoordig veel via Google vinden. Het is anoniem en laagdrempelig, maar daarin schuilt ook een gevaar. Je komt op allerlei websites terecht, waarvan je niet weet of ze betrouwbaar zijn. Ouders kunnen de adviezen niet altijd zelfstandig in de praktijk brengen. Daar heb je echt hulp bij nodig.” Daarom vinden ouders op Opvoeden.nl de opvoedinformatie en de contactgegevens van bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin of het sociale (wijk) team bij hen in de buurt.

Elkaar helpen met opvoeden

Naast informatie zoeken, zijn ouders op internet actief op social media. Sporten, met vrienden afspreken, het huishouden: als je sommige accounts bekijkt, lijkt het of alle ballen in de lucht blijven. “Je ziet zelden een ouder die openlijk toegeeft ergens vragen of zorgen over te hebben. Het gaat altijd maar zo goed, terwijl iedereen zijn kind wel eens achter het behang kan plakken. Die gevoelens zijn helemaal niet zo erg, als je er maar over praat. Ouders kunnen elkaar helpen door op social media een stuk eerlijker te zijn. Ik denk dat zij dat niet durven omdat ze bang zijn voor opmerkingen van anderen.”

Joyce gaat die confrontatie juist wel aan door in gesprekken te vertellen over haar eigen opvoedervaringen. “Ik ben dan wel pedagoog, maar bij mij gaat ook echt niet alles goed. Dat vertel ik aan ouders. Ik merk dat ze zich dan in het verhaal herkennen en meer ontspannen.”

Zo was er na de geboorte van de dochter van Joyce niet bepaald sprake van een roze wolk. Dat kwam onder andere doordat de borstvoeding niet goed ging. ,,Ik kan wel zeggen dat de eerste drie maanden afschuwelijk waren. Ik besloot een blog te schrijven en mezelf kwetsbaar op te stellen, omdat ik zeker wist dat ik niet de enige was.” Die gedachte werd bevestigd door de reacties die ze daarop kreeg. Een daarvan was van een moeder die jarenlang niet over haar turbulente kraamtijd had gesproken. Dat durfde zij na het lezen van de blog eindelijk wel.

De inzet van de Triple P-methode

Niet voor niets noemt Joyce haar adviesbureau Joyeux, het Franse woord voor vrolijk en blij. ,,De Triple P-methode is voor mij de basis. Ik werk vanuit positiviteit. Vertel een kind wat het wél mag in plaats van wat het niet mag. Dan luisteren kinderen veel beter. Gebruik het woordje ‘niet’ zo weinig mogelijk. Ik wil overigens benadrukken dat dit niet betekent dat je dan maar alles hoeft te tolereren. Je maakt enkel de instructie positief, maar bedoelt hetzelfde. Bijvoorbeeld: ‘niet rennen’ wordt ‘rustig lopen’ of ‘niet gillen’ wordt: ‘rustig praten’.” Daarnaast kijkt Joyce naar de achtergrond van een kind. ,,Een ‘lastig kind’ heeft ergens last van. Dat probeer ik boven tafel te krijgen. En dan laat ik vooral de ouders het werk doen. Want ik geloof: de perfecte ouder bestaat niet, de bewuste ouder bestaat wel. En dat is het leuke aan Triple P: je voedt eigenlijk de ouders op in plaats van het kind.”

Opvoeden.nl plaatste in de Week van de Opvoeding dagelijks een opvoedtip op de facebookpagina van Joyce.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER